Jedni uwielbiają, inni nie cierpią...duża część po prostu nie poświęca mu większej uwagi.
Ja należę do miłośników.
Bardzo się cieszę że te niepozorne bulwy podbiły i nasz kontynent.
Ziemniak ( Solanum tuberosum L.) należy do rodziny psiankowatych...tej samej co nasz znajomy pomidor, papryka czy bakłażan.
Istnieje wiele odmian. Odmiany wczesne,późne, sałatkowe, uniwersalne, mączyste...i kolorowe: żółte, różowe i nasz główny bohater: fioletowe.
Fioletowe Ziemniaki Truflowe
to odmiana o charakterystycznym fioletowym ubarwieniu miąższu.
Są zwykle nieduże, lekko podłużne, o cienkiej skórce której nie trzeba obierać jeżeli mamy zamiar użyć ich np. do sałatki.
Zwykle po prostu dokładnie je szoruję. W smaku przypominają zwykłe ziemniaki. Zwarte, podobne do odmian uniwersalnych.
Ich głównym atutem jest duża dekoracyjność. Niestety są jeszcze u nas dosyć drogie ale coraz częściej można je znaleźć na rynku, więc mam nadzieję że szybko się to zmieni.
Można z nich robić sałatki, zupy, frytki, kopytka a nawet fioletowe ziemniaczane ciasto.
Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy w tym antocyjanów (to one odpowiadają za fioletowe ubarwienie) oraz karotenoidów które mogą zmniejszać stany zapalne i obniżać ciśnienie krwi.
A więc samo zdrowie:)
Ja proponuję dzisiaj sałatkę.
Sałatka z fioletowych ziemniaków.
Składniki:
ziemniaki truflowe (można zastąpić inną odmianą sałatkową tylko wtedy trzeba je obrać ze skórki)
zielone oliwki
cebula ( może być też czerwona)
pęczek koperku
sos: oliwa, sok z cytryny, musztarda, sól, pieprz, ząbek czosnku(zmiażdżony).
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować. Wystudzić. Pokroić na kawałki.
2.Cebulę pokroić albo w drobną kostkę albo w cienkie piórka.
3. Oliwki pokroić w plasterki.
4. Koperek opłukać pod bieżącą wodą i posiekać.
5.Zrobić sos: wymieszać sok z cytryny z solą i pieprzem a następnie dodać pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać.
6. W misce wymieszać ziemniaki, oliwki, cebulę i koperek. Dodać sos. Zostawić na minimum godzinę aby smaki się przeniknęły.
Jak widać nie podaję dokładnych proporcji ponieważ każdy ma inne upodobania.
Ja lubię kiedy jest dużo koperku i średnia ilość bardzo drobno posiekanej cebuli, do sosu zaś dodaję musztardę sarepską. Smakujcie i znajdźcie swoje idealne zestawienie :) Jedno jest pewne, ziemniaków powinno być najwięcej.
Przypominam też że można mnie już znaleźć na FACEBOOKU :)
Nie jadłam tej odmiany ziemniaków,przyznaję, są bardzo dekoracyjne, ciekawe, czy mają odmienny smak od popularnych?
OdpowiedzUsuńSmakują podobnie do zwykłych odmian sałatkowych Wyróżniają się głownie kolorem i zwiększoną ilością antocyjanów:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłem... dziś zrobię... ugotuje razem ze batatem, skożonerą i topinamburem.. potem jak wystygnie dołożę śledzia i oliwki...
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że będzie dobre