Greckie smaki to prostota plus wysoka jakość surowców.
Wystarczy zaledwie parę składników za to dobrego gatunku żeby stworzyć coś przepysznego.
Jest zima...trochę bura w tym roku...nie tyle zimna ile mokra, szara i nijaka.
Mam potrzebę wprowadzić do niej trochę koloru i słońca nawet jeżeli stanie się to tylko na talerzu:)
Przy okazji przemycę trochę witamin i błonnika. To też powinno dodać nam co nieco energii:)
GRECKA SAŁATKA Z CZARNYCH OLIWEK I POMARAŃCZY.
składniki:
mix ulubionych sałat ( masłowa, rzymska, rucola, itp.)
dwie pomarańcze
garść dobrych czarnych oliwek
nieduża cebula ( zwykła lub czerwona)
sos: oliwa, sok z cytryny,sól, pieprz
przygotowanie:
1. Umyte sałaty rozkładamy na półmisku.
2. Pomarańcze obieramy ze skórki i białych błonek. Kroimy na pół centymetrowe plastry.
3. Oliwki kroimy na pół albo w plasterki.
4. Cebulę kroimy w cienkie piórka
5. Na sałatach układamy plastry pomarańczy, porozdzielane piórka cebuli i oliwki.
6. Robimy sos mieszając wszystkie składniki i polewamy sałatkę. Odstawiamy na pół godziny dla przegryzienia się smaków.
Smacznego!:)
Ładnie podane, zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka. Wygląda smacznie .:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenia, mnie pasuje bardzo:)
OdpowiedzUsuń