czwartek, 16 stycznia 2014

Aromatyczna zupa krem z kapusty włoskiej i szafranu.

 Wydaje się wam że kapusta i szafran to dziwne połączenie?
Jak to można tak połączyć poczciwą naszą kapustkę i najdroższą przyprawę świata? Toż to totalny mezalians... owszem...ale jaki pyszny!

SZAFRAN
Szafran jako przyprawa wytwarzany jest ze znamion słupków krokusa uprawnego (Crocus sativus L. ), a każdy kwiat tego gatunku ma tylko 3 pręciki...wyobraźcie więc sobie ile kwiatów potrzeba aby uzyskać 100g szafranu, a ile aby uzyskać kilogram???
Nie dziwi więc jego wysoka cena.
Nazwa pochodzi od  arabskiego zafaran (oznacza żółty kolor) i rzeczywiście po namoczeniu szafranu w płynie barwi on go na piękny żółty kolor.
Używamy go w niewielkich ilościach ponieważ jest bardzo aromatyczny i w dużym natężeniu ma gorzki posmak.
Niestety nie można go zastąpić innymi przyprawami. A prawdziwy zawsze jest drogi. Jeżeli znaleźliście tani szafran można od razu założyć że to podróbka.
A jeszcze w średniowieczu za próbę fałszowania szafranu (najczęściej mieszaniną płatków nagietka i krokosza barwierskiego) groziło spalenie na stosie!

Właśnie nadszedł czas kiedy powracam z ochotą do rozgrzewających zup...za oknem śnieg...temperatura poniżej zera...ciemne ranki i wczesne wieczory...to naturalne że mam ochotę na gorące, aromatyczne danie:)
Nic nie rozgrzewa lepiej niż zupy... a więc oto zupa proszę Państwa.




AROMATYCZNA ZUPA KREM Z KAPUSTY WŁOSKIEJ Z SZAFRANEM
(inspiracja: " Przepyszne warzywa " Kornelia Adam)

składniki:
pół główki średniej wielkości kapusty włoskiej
cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
bulion warzywny (3 szklanki)
szczypta szafranu
sól,pieprz

dodatkowo:
sok z cytryny
śmietana( u mnie sojowa)
natka pietruszki

przygotowanie:

1. Z kapusty wykrawamy głąb, resztę szatkujemy.

2. Cebulę pokroić w kostkę.

3. Czosnek pokroić w plasterki.
natka pietruszki.

4.Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy kapustę i smażymy parę minut uważając żeby całość się nie przypaliła. Często mieszamy.

5. Dodać sól, pieprz i szafran. Wymieszać.

6.Wlać do warzyw bulion i gotować pod przykryciem do miękkości.

7. Zmiksować. doprawić do smaku sokiem z cytryny.

8.Podawać z kleksem śmietany i posiekana natką.

Smacznego!!!
 
 
 

2 komentarze:

  1. Właśnie zaczęłam gotować. Bulion warzywny na indyku (skrzydło) robię sama. Mam prawdziwy szafran z Iranu. Dam znać jak wyszło i smakowało. Hanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie:) dla mnie to połączenie było odkryciem.

      Usuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!