środa, 8 stycznia 2014

MANJAR BRANCO-Pudding kokosowy z syropem z suszonych śliwek.

Miałam akurat trochę mleka kokosowego...i duuużo suszonych śliwek które w przypływie przedświątecznego szaleństwa kupiłam i nie zdołałam zużyć:)
Więc kiedy natknęłam się na ten oto przepis TADAM w moim mózgu nastąpiło cichutkie klik...spionizowałam się z pozycji horyzontalnej i od razu wzięłam do dzieła:)

Dodam że połączenie smaków mnie podbiło tak że robiłam je trzy razy pod rząd:)

Przypominam też że można mnie już znaleźć na FACEBOOKU :) zapraszam serdecznie:)



PUDDING KOKOSOWY Z SYROPEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK

składniki:

pudding
1l mleka ( ja użyłam sojowego)
250ml mleka kokosowego
7 łyżek skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub 1 laska wanilii)

syrop
1/4 kubka cukru( dodałam 2 łyżeczki trzcinowego dla koloru)
1/2 kubka wody
100g suszonych śliwek bez pestek

przygotowanie:

1.Wymieszać wodę z cukrem w małym rondelku i gotować aż cukier całkowicie się rozpuści.

2. Dodać suszone śliwki i gotować na małym ogniu 5-7 minut. Ostudzić.

3.W drugim garnku zmieszać mleko, mleko kokosowe i pastę z wanilii( jeżeli używamy laski wanilii rozcinamy ją wzdłuż na pół i wyskrobujemy nasionka po czym dodajemy je do garnka)

4.Dodać skrobię kukurydzianą, dokładnie wymieszać.

5.Gotować ok 10 minut na małym ogniu mieszając aż masa zgęstnieje. Uważamy żeby się nie przypaliła i nie powstały w niej grudki.

6.Gotową masę przelać do form (najlepiej silikonowych) i ostudzić. Po ostudzeniu schłodzić jeszcze min. 2 godziny w lodówce.

7.Gotowy pudding wyjąć na talerz, polać syropem i udekorować śliwkami.





Smacznego!!! :)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam mleko kokosowe w deserach tego typu. Dzięki niemu są kremowe i delikatne w smaku. Twój deser wygląda fikuśnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!