Miałam akurat trochę mleka kokosowego...i duuużo suszonych śliwek które w przypływie przedświątecznego szaleństwa kupiłam i nie zdołałam zużyć:)
Więc kiedy natknęłam się na ten oto przepis TADAM w moim mózgu nastąpiło cichutkie klik...spionizowałam się z pozycji horyzontalnej i od razu wzięłam do dzieła:)
Dodam że połączenie smaków mnie podbiło tak że robiłam je trzy razy pod rząd:)
Przypominam też że można mnie już znaleźć na FACEBOOKU :) zapraszam serdecznie:)
PUDDING KOKOSOWY Z SYROPEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK
składniki:
pudding
1l mleka ( ja użyłam sojowego)
250ml mleka kokosowego
7 łyżek skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub 1 laska wanilii)
syrop
1/4 kubka cukru( dodałam 2 łyżeczki trzcinowego dla koloru)
1/2 kubka wody
100g suszonych śliwek bez pestek
przygotowanie:
1.Wymieszać wodę z cukrem w małym rondelku i gotować aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Dodać suszone śliwki i gotować na małym ogniu 5-7 minut. Ostudzić.
3.W drugim garnku zmieszać mleko, mleko kokosowe i pastę z wanilii( jeżeli używamy laski wanilii rozcinamy ją wzdłuż na pół i wyskrobujemy nasionka po czym dodajemy je do garnka)
4.Dodać skrobię kukurydzianą, dokładnie wymieszać.
5.Gotować ok 10 minut na małym ogniu mieszając aż masa zgęstnieje. Uważamy żeby się nie przypaliła i nie powstały w niej grudki.
6.Gotową masę przelać do form (najlepiej silikonowych) i ostudzić. Po ostudzeniu schłodzić jeszcze min. 2 godziny w lodówce.
7.Gotowy pudding wyjąć na talerz, polać syropem i udekorować śliwkami.
Smacznego!!! :)
Uwielbiam mleko kokosowe w deserach tego typu. Dzięki niemu są kremowe i delikatne w smaku. Twój deser wygląda fikuśnie :-)
OdpowiedzUsuńOj, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń