Jakiś czas temu Anna Maria z bloga Kucharnia zaproponowała pieczenie weekendowe z jednego z jej przepisów.
Wybrała Tureckie Księżyce.
Wybór cudowny.
Smak dzieciństwa.
Zapach przywołujący wspomnienia o kuchence z fajerkami, letnim deszczu na wsi i ciepłych spracowanych dłoniach babci.
Głęboki smak kakao i zapach rumu.
Zdecydowanie polecam:)
TURECKIE KSIĘŻYCE (przepis za Kucharnią TUTAJ )
składniki:
15 dag masła
15 dag cukru pudru
5 żółtek
5 białek
5 dag gorzkiego kakao
7 dag mąki
10dag mielonych orzechów
szczypta soli
LUKIER
20 dag cukru pudru
kieliszek rumu
przygotowanie:
1.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
2.Dodawać po jednym żółtku nadal ucierając a następnie kakao, mąkę i mielone orzechy.
3.Białka ubić na sztywną pianę z solą i wymieszać ją z masą kakaową.
4. Wyłożyć ciasto na blaszkę do pieczenia ( 25x38 cm)
5.Piec ok.15-20 minut w temp.180 stopni.
6.Utrzeć cukier puder z rumem na lukier.
7. Gorące ciasto skropić dodatkowo rumem i jeszcze ciepłe polać lukrem.
8.Gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy foremki wycinać półksiężyce.
Ja dodatkowo zrobiłam trochę więcej gęstszego lukru i kiedy pierwsza warstwa zastygła ozdobiłam półksiężyce wzorkami.
Są pyszne i bardzo się cieszę że miałam możliwość wzięcia udziału w całej zabawie :)
Wyglądają super! A jak ładnie polukrowane! :-)
OdpowiedzUsuńCudnie wyszły :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakują ;)
Dziękuję i pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuńSmakowały;-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńślicznie Ci wyszły. Faktycznie - jadłam kiedyś coś takiego, jak byłam małą. Chyba spróbuję tę podróż w czasie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
ale jakie mają śliczne wzorki:)
OdpowiedzUsuńPiękne:-)
OdpowiedzUsuńmatkooo, co to jest?? nie znam!!! naprawdę, ależ mnie zaciekawiłaś;D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWspaniały zapach świąt pukających do drzwi, koniecznie zróbcie sobie takie łakocie. CIEPLUTKO POZDRAWIAM!!!