piątek, 31 stycznia 2014

Qatayef- wariacja z mascarpone.

Oszalałam na ich punkcie już po pierwszym spróbowaniu.
Mają w sobie coś uzależniającego...mięciutki placuszek...kremowe nadzienie, orientalny syrop i bakalie.
Zestaw idealny...jak z arabskich baśni.
Jak z nierealnego marzenia. Gdybym miała sobie wymyślić idealny deser to byłoby to  Qatayef.



Przepis ( ku mej wielkiej radości) znalazłam TU

Robiłam z różnymi nadzieniami. Tradycyjnie nadziewa się je śmietanką kyszta lub creme fraiche. Tym razem eksperymentowałam z kremem mascarpone:)
I muszę powiedzieć że też są pyszne!

QATAYEF- wariacja z serkiem mascarpone

Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki
2 szklanki ciepłego mleka sojowego lub zwykłego
łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli
pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Wymieszać składniki i odstawić do wyrośnięcia.

2. Na rozgrzaną patelnię nakładać po sporej łyżce ciasta i smażyć okrągłe placuszki ale tylko z jednej strony aż górna warstwa przestanie być surowa. W placuszku powinno powstać wiele dziurek które potem sprawia że cudownie nasiąknie syropem.

3.Usmażone placuszki sklejać z jednej strony i przykryć folią żeby nie wyschły.



SYROP:
szklanka cukru
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki wody pomarańczowej( z kwiatu pomarańczy)

przygotowanie:

1. Cukier gotować z wodą do uzyskania syropu.

2. Przestudzić (!!!)

3.Dodać wodę z kwiatu pomarańczy.



KREM:

opakowanie mascarpone
pół szklanki kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Składniki zmiksować na gładki krem.


Dodatkowo: posiekane orzechy pistacjowe lub włoskie i migdały.

GOTOWE PLACUSZKI NADZIEWAĆ KREMEM I POLAĆ SYROPEM. POSYPAĆ POSIEKANYMI PISTACJAMI, MIGDAŁAMI LUB ORZECHAMI WŁOSKIMI.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Nie wiem jak przeczytać tą nazwę, ale placuszki wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wyglądają :) Chetnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!