Lubię mieć w zanadrzu oliwy i oleje aromatyzowane. Pozwala mi to na eksperymentowanie ze składnikami oraz na przygotowanie szybkich, ciekawych sałatek i przekąsek.
Ten olej jest moim absolutnym odkryciem.
Wydawałoby się może że wanilia i olej nie idą w parze a już na pewno nie jako dodatek do dań pikantnych, na słono...ale to nieprawda.
Jest idealny do batatów, warzyw i delikatnych sałat np. roszponki.
Świetnie skomponuje się z sałatkami mającymi w składzie owoce.
Olej arachidowy jest delikatny i ma przyjemny aromat dobrze łączący się w laską wanilii.
OLEJ ARACHIDOWY Z WANILIĄ
Składniki:
300ml oleju arachidowego
1 laska wanilii
ew. parę kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Laskę wanilii przekroić na pół wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je do oleju.
2. Olej wraz z nasionkami i strąkiem lekko podgrzać ok. 1 minuty( naprawdę tylko lekko podgrzewamy, ma nie być gorąca i nie może się zagotować)
3. Zostawić na 1 godzinę. Przelać do butelki. Włożyć do środka strąk wanilii i ewentualnie pare kropli soku z cytryny.Używać popuszczając wodze fantazji;)
Smacznego!
Pierwszy raz o nim słyszę, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńO Wow! Musi cudownie pachnieć. :)
OdpowiedzUsuńo kurczę, mam w planach zrobić własny aromat z wanilią, ale teraz pokuszę się chyba również o olej! :D
OdpowiedzUsuń