środa, 1 stycznia 2014

Bułki z sumakiem.

Parę dni temu miałam bardzo leniwy dzień.
Nic mi się nie chciało...nawet wstać:)
Niestety okazało się że nie mam też pieczywa na śniadanie...a sklep był tak daleko...200m dalej... ale trzeba było się ubrać...wyjść...pójść...
Moja "żelazna " logika stwierdziła że to za dużo wysiłku...lepiej zrobię sobie bułki sama...tak będzie "łatwiej"...

Znacie to?

Tak powstały najprostsze jakie znam, bułki... z sumakiem.





Bardzo lubię SUMAK ...to suszone i sproszkowane owoce drzewa Rhus coriaria należącej do rodziny nanerczowatych, tej samej do której należy brazylijskie drzewo pieprzowe ( pieprz czerwony).
Czasem nazywa się go "drzewem octowym" ze względu na charakterystyczny kwaskowy smak owoców których kiedyś powszechnie używano właśnie do zakwaszania potraw.
Jest składnikiem popularnej w kuchni arabskiej przyprawy zahtar (zatar).
Ma szerokie zastosowanie w kuchni...od posypywania nim ryżu,mięs, do zakwaszania napojów.
Ja uwielbiam pieczywo z sumakiem.




BUŁKI Z SUMAKIEM

składniki:

500g mąki
łyżeczka soli
czubata łyżeczka sproszkowanego sumaku
1 opakowanie liofilizowanych drożdży (albo 25g świeżych)
parę łyżek oliwy lub oleju
ciepła woda
szczypta cukru
sumak do posypania bułek
oliwa do posmarowania bułek

przygotowanie:

1. Jeżeli  używasz suchych drożdży wymieszaj przesianą mąkę, sól, drożdże, sumak i szczyptę cukru w dużej misce. Jeżeli używasz świeżych wymieszaj drożdże z ciepłą wodą (ok.1 szklanki) i szczyptą cukru i odstaw na ok.10-15 minut aż zaczną działać:) a mąkę, sól i sumak  wymieszaj w misce.

2.Połącz wszystkie składniki. Wyrób miękkie, elastyczne ciasto w razie potrzeby dodając trochę mąki lub wody.

3.Odstaw do wyrośnięcia na ok1 h lub aż podwoi swoją objętość.

4.Ponownie krótko wyrób i podziel na 8 lub 12 części ( w zależności od tego czy chcesz mniejsze czy większe) formując bułki.

5.Ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp wierzch sumakiem.

6. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.

7. Wstaw bułki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok.20-30 min do zrumienienia.



Bułki maja lekki, delikatnie wyczuwalny smak sumaku ale nie są kwaśnie. Polecam.

Smacznego!
 :)





8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadlam sumaku, nie mam pojęcia jak smakuje,ale bułeczki wyglądają smakowicie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam...jest wszechstronny:) można go kupić w sklepach typu kuchnie świata albo na stoiskach arabskich:)

      Usuń
  2. ja też nie jadłam jeszcze sumaku, zainteresowałaś mnie tą przyprawą, muszę ją zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiennie polecam:) pozdrawiam ciepło!:)

      Usuń
  3. Pyszne bułeczki! Do tej pory nie wiedziałam co to jest sumak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sumak, zabrzmiało egzotycznie i już miałam pytać, czy wyczuwa się smak kwaśny, odpowiedź znam.
      Potrzeba jest matką wynalazku, pomysł trafiony

      Usuń
    2. To jedna z moich ulubionych przypraw:) pozdrawiam!

      Usuń
  4. O widzisz! Dostał mi się niedawno słoiczek sumaku i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!