Znowu gościmy sumak.
Mogliśmy go lepiej poznać np. w przepisie na bułki z sumakiem ale przecież jest o wiele bardziej uniwersalny.
To jedna z moich ulubionych przypraw.
Lubię dodawać ją bezpośrednio do sałatek albo używać oliwy z sumakiem jako sosu do sałaty.
Oliwa z oliwek z sumakiem ma lekko kwaskowy smak(uwaga! ważne jest żeby użyć dobrego nie zwietrzałego sumaku, najlepiej od razu po kupieniu) i często przy jej użyciu nie muszę wspomagać się sokiem z cytryny lub octem. A letnie, dojrzałe pomidory są idealne tylko z tym jednym składnikiem...nie trzeba nic więcej.
OLIWA Z OLIWEK Z SUMAKIEM
(za "Kuchnia z bukietem przypraw" Philippe Delacourcelle)
Składniki:
250 ml dobrej jakości oliwy z oliwek ( najlepiej extra virgin)
1 łyżka sumaku w proszku (do kupienia w sklepach z żywnością arabską i przez internet)
ew. pół łyżeczki drobnej soli
Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na dobę.
2. Oliwę wlewamy do zakręcanej butelki, to pozwoli nam łatwo wstrząsać oliwą ponieważ drobinki sumaku łatwo opadają na dno.
3.Przed użyciem wstrząsnąć.
4. Używać do sałatek i sałaty, gotowanych warzyw, pomidorów, surówek...jajek.
Smacznego!
hmm, ciekawe! ja uwielbiam pomarańczową!
OdpowiedzUsuńJuż zaczynam robić tą oliwę dziękuję za pomysł
OdpowiedzUsuńDzięki za pomył. Kupiłam sumak i ciągle o nim zapominam! Jak będę miała w oliwie na pewno częściej się będę tym smakiem cieszyć:)
OdpowiedzUsuńSumak ma bardzo fajny smak. Wspaniała przyprawa do kebabów czy innych grillowanych mięs. Często go używam. Fajny pomysł z olejem i sumakiem
OdpowiedzUsuń