poniedziałek, 27 stycznia 2014

Oliwa z oliwek z sumakiem

Znowu gościmy sumak.
Mogliśmy go lepiej poznać np. w przepisie na bułki z sumakiem ale przecież jest o wiele bardziej uniwersalny.

To jedna z moich ulubionych przypraw.
Lubię dodawać ją bezpośrednio do sałatek albo używać  oliwy z sumakiem jako sosu do sałaty.




Oliwa z oliwek z sumakiem ma lekko kwaskowy smak(uwaga! ważne jest żeby użyć dobrego nie zwietrzałego sumaku, najlepiej od razu po kupieniu) i często przy jej użyciu nie muszę wspomagać się  sokiem z cytryny lub octem. A letnie, dojrzałe pomidory są idealne tylko z tym jednym składnikiem...nie trzeba nic więcej.

OLIWA Z OLIWEK Z SUMAKIEM
(za "Kuchnia z bukietem przypraw" Philippe Delacourcelle)

Składniki:

250 ml dobrej jakości oliwy z oliwek ( najlepiej extra virgin)
1 łyżka sumaku w proszku (do kupienia w sklepach z żywnością arabską i przez internet)
ew. pół łyżeczki drobnej soli



Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na dobę.

2. Oliwę wlewamy do zakręcanej butelki, to pozwoli nam łatwo wstrząsać oliwą ponieważ drobinki sumaku łatwo opadają na dno.

3.Przed użyciem wstrząsnąć.

4. Używać do sałatek i sałaty, gotowanych warzyw, pomidorów, surówek...jajek.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. hmm, ciekawe! ja uwielbiam pomarańczową!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zaczynam robić tą oliwę dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za pomył. Kupiłam sumak i ciągle o nim zapominam! Jak będę miała w oliwie na pewno częściej się będę tym smakiem cieszyć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sumak ma bardzo fajny smak. Wspaniała przyprawa do kebabów czy innych grillowanych mięs. Często go używam. Fajny pomysł z olejem i sumakiem

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!