sobota, 25 stycznia 2014

Mandarynki pieczone w karmelu z przyprawami.

Lubię owoce...kocham mandarynki...ale w  takie temperatury mój wzrok błądzi w okolicach piekarnika.

Mandarynki i piekarnik...piekarnik i mandarynki...da się połączyć?
Da! I to bardzo smacznie:)




MANDARYNIKI PIECZONE W KARMELU Z PRZYPRAWAMI

Składniki:

12 mandarynek
500g cukru(ja użyłam pół na pół biały i trzcinowy)
laska wanilii
2 gwiazdki anyżku gwiaździstego (badianu)
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
2 goździki
100g masła roślinnego



Przygotowanie:

1. Mandarynki obrać, piekarnik rozgrzać do 160 stopni.

2.Do garnuszka wlać szklankę wody, dodać cukier i przyprawy(laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka które dodajemy razem ze strąkiem)

3.Gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie jasny karmel.

4.Dodać 1/2 szklanki zimnej wody aby przerwać gotowanie i dodać masło roślinne. Mieszać aż do uzyskania płynnego syropu.

5.Mandarynki ułożyć w formie żaroodpornej i zalać karmelem.

6.Piec 1h (co 10-15 min przewracać owoce i skrapiać je karmelem)

7.Podawać z syropem.

Smacznego!!!






7 komentarzy:

  1. bardzo świątecznie i mi się kojarzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Mandarynki jem tylko na surowo, a tu takie ciekawe połączenie !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano! Dla mnie tez to był debiut z pieczonymi mandarynkami:) ale było mi tak chłodno że nie mialam ochoty na surowe...i to było naprawdę pyszne odkrycie:) Pozdrawiam cię!

      Usuń
  3. świetny pomysł na mandarynki! z pieczonymi się jeszcze nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!