wtorek, 14 stycznia 2014

Turecki sos z orzechów laskowych.




Uwielbiam kuchnię turecką lub smaki nią inspirowane.
Jest parę bazowych przepisów które robię regularnie.
W tym przepisie zakochałam się już jakiś czas temu...no bo niby egzotycznie ale jednak trochę polsko..czosnek, orzechy laskowe...przypomina mi się nasza piękna leszczyna...

Mieliście okazję podziwiać ją w naturze w naszych lasach?
Zbierać z przyrody jej orzechy?

Ja miałam i to jedne z najpiękniejszych wspomnień jakie mam... Więc niby wrzucam tu tureckie smaki ale myślami jestem w naszym kraju.
Kto by pomyślał.:)


 

TURECKI SOS Z ORZECHÓW LASKOWYCH (Przepis z książki "Smaki Turcji" Parragon)
6 porcji

Składniki:

150 g blanszowanych orzechów laskowych( dla ułatwienia czasem używam mielonych)
60g miękkiego miękiszu chleba w okruchach
2 rozgniecione ząbki czosnku
łyżka wody
225ml oliwy (dobrej jakości)
100ml białego octu winnego
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

1.Jeżeli używasz całych orzechów laskowych najpierw musisz je zemleć w robocie kuchennym.

2. Zmielone orzechy laskowe, okruchy chleba, czosnek i wodę wrzucamy do pojemnika i jednocześnie miksując dolewamy powoli oliwę.

3.Następnie dolewamy ocet i ucieramy aż powstanie jednolity, dość gładki sos.

4. Pod koniec ucierania solimy.

Przechowujemy w lodówce.

Do czego?
- do warzyw jako dip.
-dodatek do zup
-na kanapki jak pesto ( uwielbiam)
-na zimno do makaronu
-do pieczonych lub gotowanych ziemniaków
-do sałat
-do czego chcecie:)

 
 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. oooooooooooooo tak taki sos to wg mnie (po składnikach) jest idealny
    Chętnie go zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i proste a do tego pewnie smaczne musze kiedys spróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne! A leszczyną również jestem zauroczona:)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!