Przyrządza się ją z mąki kukurydzianej i może mieć różną konsystencję w zależności od proporcji wody i mąki.
Moja ulubiona jest czymś pośrednim między konsystencją zupy krem a budyniową.
Oryginalny przepis przewiduje użycie tylko mąki kukurydzianej i wody, ja jednak znam i wolę nieco bogatszą wersję.
To prosta, rustykalna zupa o delikatnej aksamitnej konsystencji i smaku dlatego wymaga dobrych składników i świeżego aromatycznego pieprzu.
Ma w sobie pewien urok i gości u mnie regularnie.
LES GAUDES (ZUPA GAUDES)
( m.in. za książką "Zupy" Elisabeth Scotto)
Składniki:
250g mąki kukurydzianej
250 ml mleka lub mleka sojowego
6-8 szklanek wody( w zależności od tego jak gęstą chcecie uzyskać)
sól,
pieprz czarny
2 ząbki czosnku
oliwa
Do podania:
śmietana( zwykła kwaśna lub sojowa)
świeżo utłuczony czarny pieprz
grzanki z białego lub ciemnego pieczywa
Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie.
2. Mąkę wsypać do garnka, dodać zimną wodę, sól, pieprz, czosnek i dokładnie wymieszać.
3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut ciągle mieszając.
4. Powoli wlać mleko nie przerywając mieszania.
5. Nałożyć do talerzy, dodać śmietanę, posypać hojnie pieprzem i grzankami. Podawać.
Smacznego!!!
Jeżeli chcecie poczytać więcej o tej zupie i jej historii zapraszam np. TU i TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!