niedziela, 12 stycznia 2014

Prosta grecka sałatka z czarnych oliwek i pomarańczy.

Greckie smaki to prostota plus wysoka jakość surowców.
Wystarczy zaledwie parę składników za to dobrego gatunku żeby stworzyć coś przepysznego.

Jest zima...trochę bura w tym roku...nie tyle zimna ile mokra, szara i nijaka.
Mam potrzebę wprowadzić do niej trochę koloru i słońca nawet jeżeli stanie się to tylko na talerzu:)
Przy okazji przemycę trochę witamin i błonnika. To też powinno dodać nam co nieco energii:)



GRECKA SAŁATKA Z CZARNYCH OLIWEK I POMARAŃCZY.

składniki:
 mix ulubionych sałat ( masłowa, rzymska, rucola, itp.)
dwie pomarańcze
garść  dobrych czarnych oliwek
nieduża cebula ( zwykła lub czerwona)
sos: oliwa, sok z cytryny,sól, pieprz

przygotowanie:

1. Umyte sałaty rozkładamy na półmisku.

2. Pomarańcze obieramy ze skórki i białych błonek. Kroimy na pół centymetrowe plastry.

3. Oliwki kroimy na pół albo w plasterki.

4. Cebulę kroimy w cienkie piórka

5. Na sałatach układamy plastry pomarańczy, porozdzielane piórka cebuli i oliwki.

6. Robimy sos mieszając wszystkie składniki i polewamy sałatkę. Odstawiamy na pół godziny  dla przegryzienia się smaków.

Smacznego!:)


4 komentarze:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!