wtorek, 28 stycznia 2014

Olej waniliowy

Lubię mieć w zanadrzu  oliwy i oleje aromatyzowane. Pozwala mi to na eksperymentowanie ze składnikami oraz na przygotowanie szybkich, ciekawych sałatek i przekąsek.



Ten olej jest moim absolutnym odkryciem.

Wydawałoby się może że wanilia i olej nie idą w parze a już na pewno nie jako dodatek do dań pikantnych, na słono...ale to nieprawda.
Jest idealny do batatów, warzyw i delikatnych sałat np. roszponki.
Świetnie skomponuje się z sałatkami mającymi w składzie owoce.



Olej arachidowy jest delikatny i ma przyjemny aromat dobrze łączący się w laską wanilii.

OLEJ ARACHIDOWY Z WANILIĄ

Składniki:

300ml oleju arachidowego
1 laska wanilii
ew. parę kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Laskę wanilii przekroić na pół wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je do oleju.

2. Olej wraz z nasionkami i strąkiem lekko podgrzać ok. 1 minuty( naprawdę tylko lekko podgrzewamy, ma nie być gorąca i nie może się zagotować)

3. Zostawić na 1 godzinę. Przelać do butelki. Włożyć do środka strąk wanilii i ewentualnie pare kropli soku z cytryny.Używać popuszczając wodze fantazji;)

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pierwszy raz o nim słyszę, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Wow! Musi cudownie pachnieć. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę, mam w planach zrobić własny aromat z wanilią, ale teraz pokuszę się chyba również o olej! :D

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!