sobota, 11 stycznia 2014

Hummus z suszoną śliwką

 
Uwielbiam humus.
W każdej postaci, z każdym dodatkiem.
Buraczany, pietruszkowy, z suszonym pomidorem i z dynią...mogłabym tak wymieniać bez końca.



Ale ostatnio pokochałam  humus z dodatkiem suszonej śliwki. I mimo że jest jedną z tych potraw której wygląd nie powala na kolana to smak całkowicie to wynagradza. Jest lekko słodkawy ale nie słodki i baaaardzo szybko znika...zapewniam:)

Wpadłam na ten pomysł myśląc jak zużyć ogromne zapasy śliwek które mam od świąt.
W końcu na wiosnę suszona śliwka nie smakuje już tak dobrze jak w zimne zimowe poranki i wieczory z kocykiem obok.
To dla mnie kwintesencja zimy.





HUMMUS Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

składniki:

puszka cieciorki (albo szklanka namoczonej i ugotowanej)
łyżka pasty tahini( pasta z sezamu)
kilka suszonych śliwek namoczonych w niewielkiej ilości wody
sok z jednej cytryny
dwa ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
sól,pieprz

przygotowanie:

1. Śliwki osączyć z wody, ciecierzycę również jeżeli używamy puszkowanej.

2.Czosnek przecisnąć przez praskę.

3.Zmiksować cieciorkę, suszone śliwki ,czosnek, oliwę i sok z cytryny na gładka masę.

4.Doprawić i ewentualnie dodać więcej soku z cytryny lub oliwy w zależności od naszych upodobań.

5 Jeszcze raz wszystko zmiksować i gotowe:)

Smacznego!!!

Zapraszam również do mnie na FACEBOOKU


5 komentarzy:

  1. o muszę wypróbować taki dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna miałam zamiar go zrobić, a z takim dodatkiem podoba mi się jeszcze bardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego jeszcze ie jadłam, ale wypróbuję bo też jestem totalną fanką hunusu

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam jeszcze hummusu, żadnego. Chyba dużo tracę. Pozdrówki

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam klasyczny lubię, mniej z suszonymi pomidorami, taki na słodko ze śliwkami to coś dobrego czuję

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!