wtorek, 4 lutego 2014

Zapiekane bataty na jabłkach.

Co zrobić kiedy został wam w koszu z warzywami jeden nieduży zapomniany przez nieuwagę batat?

Naprawdę nie wiem jak to zrobiłam. Byłam przekonana że zużyłam wszystkie a tu patrzę parę dni temu...leży....biedny, zapomniany, niedoceniony.



Nie mogłam go tak po prostu wrzucić do gulaszu lub zupy. I tak wiele wycierpiał będąc tak haniebnie pominiętym...problem tylko w tym że jeden mały batat to za mało na prawie wszystko co batatowe.

W końcu znalazłam inspirację TUTAJ chociaż jak zwykle nie zbyt ściśle trzymałam się przepisu i przerobiłam wszystko po swojemu.



Wyszło  bardzo smacznie i myślę że nie raz zrobię tę przystawkę na zimowe rodzinne obiady.

ZAPIEKANE BATATY NA JABŁKACH

Składniki:

jeden batat
dwie łyżki masła lub masła roślinnego
łyżka mleka sojowego lub zwykłego
sól
pieprz ziołowy
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2-3 jabłka  odmiany nierozpadającej się po ugotowaniu
majeranek
oliwa



Przygotowanie:

1.Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec batata aż zmięknie(ok 40 min). Obrać ze skórki.

2. Zrobić piure: ugnieść batata, masło, mleko, sól, pieprz i gałkę na gładką masę.

3. Jabłka pokroić w plastry o grubości 1 cm i usunąć gniazda nasienne.

4. Plastry jabłka rozłożyć w wysmarowanej oliwą formie.

5. Do rękawa cukierniczego przełożyć masę batatową a następnie wyciskać porcje na każdy plaster jabłka.

6. Obficie posypać majerankiem i skropić oliwą.

7.Piec ok 20 minut aż jabłka zmiękną a masa z batatów ładnie się przyrumieni.



Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie się zapowiada ta przekąska!:)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!