wtorek, 25 lutego 2014

Rosti na dwa sposoby (z kolendrą i wędzona papryką)

Nie wiem czy istnieje prostsza potrawa...ścierasz ziemniaki, solisz, dodajesz pieprzu i smażysz...

Ale to tylko pozorna prostota.
Ważne są ziemniaki. Ogromnie ważne.
Dobra, smaczna odmiana która sprawi że rosti będzie chrupiące i zwarte.
Ważny jest świeżo zmielony pieprz o bogatym aromacie.
Ważny jest tłuszcz...dobrej jakości masło albo dobra oliwa.

Prostota potrzebuje wysokiej jakości składników.
Inaczej wyjdzie raczej coś prostackiego.

Czasem pokuszam się o dodanie jednej dodatkowej rzeczy.
Najbardziej lubię odrobinę wędzonej papryki albo łyżeczkę posiekanej kolendry.

Rosti pochodzi ze Szwajcarii gdzie dodaje się do niej często cebulę, boczek, jajka a nawet jabłko.
Jednak wersja podstawowa zawiera tylko ziemniaki, przyprawy i tłuszcz.
Moja jest więc czymś pośrednim.



ROSTI NA DWA SPOSOBY ( z kolendrą i wędzoną papryką)

Składniki:

500g ziemniaków
3 łyżki masła lub oliwy (ja robię na tłuszczu roślinnym)
sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki albo łyżeczka drobno posiekanej kolendry.



Przygotowanie:

1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Dodać sól,pieprz i wybrany składnik. Wymieszać.

2. Rozgrzać tłuszcz na patelni (najlepiej ceramicznej) i włożyć ziemniaki rozprowadzając równą warstwą.

3. Kiedy ziemniaki zaczną stawać się miękkie delikatnie rozgnieść je drewnianą łyżką formując okrągły placek.

4.Poczekać aż spód dobrze się zrumieni, ostrożnie przewrócić na druga stronę.
Zrumienić ponownie i wyłożyć na talerz.

Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja lubię rosti z mieszanką sałat albo sosem z awokado.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!