Miałam wielką ochotę na ciasto marchewkowe.
Ale nie miałam marchewki...do sklepu daleko a poza tym...znacie te klimaty ;)
Miałam za to orzechy, białą czekoladę i suszone chipsy marchewkowe...ożywiona ostatnimi eksperymentami z pudrami smakowymi pokombinowałam, zmieliłam, obtoczyłam i zapraszam was na przepyszne trufelki.
W smaku oryginalne, nieco podobne właśnie do popularnej "wiewióry"...zniknęły wyjątkowo szybko:)
TRUFLE ORZECHOWE W PUDRZE KORZENNO-MARCHEWKOWYM
Składniki:
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
jeden duży suchy wafel
100g dobrej jakości białej czekolady
100ml kremówki
łyżka wódki orzechowej ( ja użyłam orzechowej Soplicy)
1,5 łyżeczki ulubionej przyprawy korzennej do piernika
ok.50g suszonych chipsów marchewkowych
Przygotowanie:
1.Wafel połamać na mniejsze kawałki a następnie dokładnie pokruszyć.
2. Dodać mielone orzechy.
3. Czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej, dodać pół łyżeczki przyprawy korzennej. Wymieszać. Dodać łyżkę wódki.
4.Masę czekoladową dodać do suchych składników i dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na minimum godzinę do stężenia.
5. Przygotować puder korzenno-marchewkowy. Do młynka do kawy wrzucić suszoną marchewkę i resztę przyprawy korzennej. Zmielić na puder.
6. Formować niewielkie trufelki i obtaczać dwa-trzy razy w smakowym pudrze.
Smacznego!!!
Wow :) Super :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńO mniam,jakie fajne są! :)
OdpowiedzUsuńmuszą świetnie smakować!
OdpowiedzUsuń