Są przyprawy które znam tak dobrze jakby karmiono mnie nimi od dnia narodzin.
Cynamon i jego ciepła, drewniana nuta, lekko ostry smak, odurzający zapach...szorstkość na języku.
Przerabiałam go na wszystkie strony...dodawałam do napoi , deserów, dań na ostro, past i warzyw.
Całą cynamonową korę, proszek, ekstrakt i cukier.
A co powiecie o połączeniu jabłka i cynamonu?
Stary, znoszony klasyk...
A jednak...zawsze można odkryć coś nowego...pobawić się konwencją, poeksperymentować z konsystencją, odwrócić proporcje:)
W szczególności jak się ma tak piękną inspirację jak blog Anny Marii.
Nie rozumiem osób które nie przyznają się do kulinarnych inspiracji...
Co więcej mają "odwagę" przypisywać sobie autorstwo nawet w konkursach.
Czy taka wygrana cieszy duszę?
A przecież w naśladownictwie, zachwycie nad talentem innych nie ma niczego wstydliwego.
Ja bardzo często bywam zainspirowana i rozentuzjazmowana..
Mam miliony spisanych przepisów które chcę wypróbować...
z radością dzielę się tym z innymi w nadziei że i oni poczują ten zapał :)
Bywają miejsca i osoby które inspirują częściej.
Nie do końca wiem na czym to polega.
Nie zawsze to te same miejsca i te same osoby dla wszystkich.
I to też jest fajne.
Ostatnio przeglądałam blog Ani i na nowo odkryłam TEN PRZEPIS
Jak to ja zachwyciłam się nim a potem...trochę go sobie poprzestawiałam...ale początek był tutaj...bo blog Ani jest szalenie inspirującym miejscem...i przyznaję się do tego otwarcie ;)
PUDDING CYNAMONOWY Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Składniki:
na pudding:
500ml soku jabłkowego
10g cynamonu w laskach plus łyżeczka cynamonu w proszku
100-150 g cukru
60g maki kukurydzianej
na jabłka :
2 średnie jabłka
3-4 lyżki cukru
plus dwie łyżki soku jabłkowego
Przygotowanie:
1. Sok wlać do garnka, dodać cynamon i cukier. Zagotować i poczekać aż cukier się rozpuści.
Odstawić na parę godzin aby aromat cynamonu całkowicie przeszedł do płynu.
2. W przestudzonym płynie rozpuścić mąkę kukurydzianą. Zagotować i gotować mieszając na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
3. Przelać do formy lub foremek i zostawić aby stężało. Ja po ostudzeniu wstawiłam do lodówki.
4.Jabłka pokroić na ćwartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry.
5. Cukier wsypać na suchą patenię i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie się topić i powstanie karmel. Dodać sok jabłkowy i mieszać aż karmel całkiem się rozpuści.
6. Włożyć plastry jabłek. Po chwili odwrócić je na druga stronę. Wyjąć na talerz.
7. Pudding wyjąć z foremek, udekorować plastrami jabłek i polać karmelem.
Smacznego!!!
Kaju! Kochana - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo liczę na to, że kiedyś sobie razem coś takiego zjemy;)
A może zainspiruje nas jeszcze coś? Na pewno!
Kocham połączenie jabłek i cynamonu, to moje ukochany smakowy duet! Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń