Udało mi się zdobyć parę pięknych, dojrzałych mango co nie jest łatwe w naszych sklepach.
W związku z tym przerabiam je na wszystkie możliwe sposoby.
Uwielbiam mango. Od słonecznego koloru, przez zniewalający żywiczny zapach skórki przy obieraniu aż do pysznego, soczystego miąższu.
Żałuję że u nas to owoc kojarzony zwykle z deserami bo ja zdecydowanie wolę go w wersji pikantnej.
Ta fasola jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i można ją zrobić wieczorem z myślą o zdrowej sałatce do pracy lub szkoły. Na pewno wszyscy zzielenieją z zazdrości.
CZARNA FASOLA Z MANGO
Składniki:
szklanka ugotowanej czarnej fasoli ( ale odnajdzie się w tym też czerwona)
jedno dojrzałe mango
pół pęczka kolendry lub natki pietruszki lub pół na pół ( ja preferuję kolendrę zmieszaną z natką)
szalotka lub pół cebuli, drobno posiekanej
sok z jednej limonki
sok z połówki pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Mango obrać i pokroić w kostkę.
2.Kolendrę posiekać.
3. Do miski wsypać ugotowaną fasolę, mango, kolendrę i posiekaną cebulę. Wymieszać.
4. Z oliwy, soku z limonki, soku z pomarańczy, soli i pieprzu zrobić sos. Polać potrawę i delikatnie przemieszać.
Smacznego!!!
Hmm.fasola i mango....to brzmi i wygląda pysznie.....:))
OdpowiedzUsuń