A te trufle są WYJĄTKOWO dobre :)
I pilną potrzebę zrobienia małego co nieco.
Efekt zaskoczył nawet mnie...
CZEKOLADOWE TRUFLE Z MARCEPANOWYM ŚRODKIEM I BANANOWĄ POSYPKĄ.
Składniki:
szklanka pokruszonego suchego kakaowego lub czekoladowego biszkopta
25g masy marcepanowej
pół opakowania chipsów bananowych
ok.100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
3-4 łyżki śmietanki
Przygotowanie:
1. Czekoladę roztopić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodać do pokruszonego biszkopta i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 1h.
2. Zrobić posypkę bananową. Banany zmielić w młynku do kawy.
3. Z masy marcepanowej utoczyć kulki wielkości dużego groszku.
4. Łyżeczką nabierać porcje masy czekoladowej, rozpłaszczać lekko, włożyć w środek marcepan i skleić. Delikatnie utoczyć kulkę. Zrobić tak ze wszystkimi kulkami masy marcepanowej.
5. Na koniec każdą kulkę obtoczyć w posypce bananowej. Uwaga! Posypka nie jest bardzo sypka i tak naprawdę to najtrudniejsza część całej pracy. Ja obtaczałam dwa razy.
6. Zostawić do schłodzenia w lodówce. Najlepiej na noc.
Smacznego!
Lubię takie małe słodkości, muszę zrobić mam jeszcze marcepan. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńCiekawe trufelki. Bardzo ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń