Od długiego czasu miałam ochotę zrobić focaccię na smalcu...problem w tym że nie jadam go wcale i nie potrafiłabym chyba wrzucić połowy kostki do ciasta.
Zobaczyłam konkurs u Majany i stwierdziłam że to bardzo dobry pretekst żeby spróbować zrobić ją z wegetariańskim smalcem" Smakowita Pajda"
Na lard focaccia jest wiele przepisów. Ja korzystałam z tego.
Uwielbiam focaccie na oliwie i byłam ciekawa czy bardzo się różnią.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie świetnie skomponowanym smakiem i tym że nie była za słona co niestety bardzo często spotyka się w wegetariańskich smalcach.
A efekt jej zastosowania był bardziej niż zadowalający...
Zapraszam więc na...
FOCCACIA NA (PRAWIE)SMALCU (LARD FOCCACIA) z rozmarynem i szczypiorkiem
Składniki:
500g mąki
opakowanie suchych drożdży
szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
łyżeczka cukru
opakowanie "Smakowitej Pajdy" z ziołami ogrodowymi
pół pęczka szczypiorku posiekanego
łyżka posiekanego rozmarynu plus parę gałązek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mąkę, drożdże, sól, cukier, rozmaryn i szczypiorek wymieszać w dużej misce.
2. Smalec rozpuścić na wolnym ogniu.
3.Do mąki dodać ciepłą wodę i przestudzony ,rozpuszczony smalczyk roślinny i dokładnie wyrobić ciasto.
4. Zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
5. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Wierzch focacci posmarować tłuszczem ,posypać resztą rozmarynu i odrobiną soli gruboziarnistej.
6.Piec ok.30 min w temp.200 stopni Celsjusza.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smacznego!!!
Dziękuję za udział w konkursie. Focaccię bardzo lubię, pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Pozdrawiam! http://pychotka23.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń