poniedziałek, 24 lutego 2014

Briam- warzywa pieczone po grecku.

Do lata jeszcze daleko ale pojawiające się słońce i cieplejszy wiatr sprawiły że zatęskniłam za letnimi smakami.
Pieczone warzywa z ziołami i oliwą są właśnie jednym z nich
Ale nie dajcie się zwieść. To nie jest pieczona podróbka warzywnego leczo albo grillowanych smętów podawanych w niektórych knajpach jako dodatek.
Nawet z warzyw dostępnych w sklepach teraz to jest coś przepysznego:)

Polecam.
Teraz i w lecie kiedy stragany zaczną uginać się pod ciężarem darów ziemi.

Jedyną zmianą jaką polecam w sezonie zimowym to pomidory z puszki zamiast świeżych.
Postarajcie się też o świeże zioła i bardzo dobrą oliwę z oliwek.



BRIAM-warzywa pieczone po grecku.

składniki:

3 średnie ziemniaki pokrojone w plastry
3 cukinie pokrojone w plastry
2 bakłażany pokrojone w plastry
2 papryki pokrojone w duże kawałki
2 cebule pokrojone w plastry
3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
700g pomidorów( świeżych, pokrojonych drobno lub całych z puszki, też pokrojonych)
pęczek natki pietruszki posiekany
2 łyżki posiekanej mięty
parę gałązek tymianku( moja wariacja od oryginalnego przepisu ponieważ kocham tymianek)
3/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
dodatkowo szklanka wody
opcjonalnie: kawałek fety




Przygotowanie:

1.Mieszamy wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą i szklanką wody.

2.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1-1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż warzywa zmiękną.

3.10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.

4. Opcjonalnie dodajemy pokruszoną fetę.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!