Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki w towarzystwie dobrego sosu a czasem nawet bez niczego.
Jeżeli wybierzemy sos na zimno czas przygotowania całości będzie odpowiadał właściwie tylko czasowi gotowania makaronu.
Dzisiaj proponuję pyszny, optymistycznie zielony i obłędnie pachnący sos z awokado, czosnku i kolendry.
Makaron możemy ugotować z odrobiną kurkumy, wtedy zrobi się żółty i wspaniale podkreśli kolor sosu a całość będzie miała iście wiosenną aranżację :)
Zadbajcie tylko żeby makaron rochę się przestudził...nie wiem jak wy ale ja nie cierpię "zaparzonego" czosnku w sosie.
PENNE W SOSIE Z AWOKADO I KOLENDRY
Składniki:
makaron penne (ugotowany i przestudzony)
dojrzałe awokado
dwa ząbki czosnku
pół pęczka kolendry ( jak nie lubimy to może być natka albo koperek)
sok z połówki cytryny
sól, świeżo mielony czarny pieprz
odrobina oliwy
Przygotowanie:
1.Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i wkładamy do pojemnika. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.
2.Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado.
3. Kolendrę płuczemy i siekamy. Dodajemy do pozostałych składników.
4. Wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiego sosu, w razie potrzeby (dla uzyskania właściwej konsystencji) możemy dolać odrobinę oliwy.
5. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z przestudzonym makaronem. Podajemy.
Smacznego!!!
Kurcze, ale fajny pomysł na wykorzystanie awokado.... i rzeczywiście wiosennie to wygląda.... ;)
OdpowiedzUsuń