niedziela, 23 lutego 2014

Amigdalosalata me patates (grecka sałatka migdałowa z ziemniakami)

Nie wiem czy nazywać to sałatką w naszym znaczeniu tego słowa czy może puree ziemniaczanym na sposób grecki...właściwie to nie jest ważne.
Ważne jest to że smakuje niesamowicie dobrze.
Z jednej strony przypomina nasze smaki, z drugiej pozwala odkryć nowe, zachęcające rozwiązania.
Delikatne utłuczone ziemniaki, chrupiące migdały, ostrość cebuli i lekko kwaskowy smak soku z cytryny i oliwy...całość do odtwarzania, odtwarzania i odtwarzania...czuję że znalazłam swój nowy komfort food:)

Tomku! Dziękuję za mozolne tłumaczenia z greckiego:)



AMIGDALOSALATA ME PATATES
(grecka sałatka migdałowa z ziemniakami)

Składniki:

3 średnie ziemniaki
pół łyżeczki soli
szklanka migdałów bez skórki, utłuczonych
pół szklanki oliwy z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
1 mała cebula, starta lub bardzo drobniutko posiekana
opcjonalnie: 200g greckiego gęstego jogurtu ( ja nie użyłam)




Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy, solimy i rozgniatamy na puree.

2. Dodajemy naprzemiennie migdały, oliwę i cytrynę ciągle mieszając.

3. Na koniec dodajemy cebulę. Mieszamy.

4. Doprawiamy do smaku( solą, pieprzem) i posypujemy koperkiem lub inną zielenina.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Wspaniała!
    Na pewno ją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja puree ziemniaczane to mogę jeść każde prosto z garnka ;) tak że przepis mnie kusi....

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!