środa, 12 lutego 2014

Trufle z bialej czekolady w owocowym pudrze z czarnej porzeczki.

Trochę mnie przerażają wszystkie te serduszka i róże które w takiej obfitości pojawiły się ostatnio na blogach.
Nie zrozumcie mnie źle.  Wszystko jest piękne i pyszne i niesamowite ale jakoś nie przekonuje mnie jednowymiarowość kolorystyczno -ideologiczna walentynek.
Lubię to święto. Uważam że każda okazja jest dobra żeby świętować.

Ale lubię świętować w swoim stylu.

Dlatego zamiast serduszek, czerwieni i różu proponuję biel i fiolet.



Czyli...

TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY W PUDRZE Z CZARNEJ PORZECZKI.
( inspiracją  dla owocowego cukru pudru był oczywiście cudowny wpis Ani z KUCHARNI )
ilość: 24 trufelki, przechowywać do tygodnia.

Składniki:

dwa opakowania herbatników typu petit buerre
200g dobrej jakości białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
łyżka wódki (ulubionej, ja dałam jeżynową)
1/4 szklanki suszonych czarnych porzeczek
1/4 szklanki cukru pudru



Przygotowanie:

1. Herbatniki dokładnie rozgnieść.

2. Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w misce i podgrzewać w kąpieli wodnej mieszając aż uzyskamy gładką masę.

3. Dodać wódkę i dokładnie wymieszać.

4. Dodać masę do pokruszonych herbatników i mieszać aż wszystko się połączy. Wstawić do lodówki do stężenia.

5. Zrobić owocowy cukier puder: w młynku do kawy umieścić cukier puder i porzeczki i zmielić na pył.

6. Z zastygniętej masy formować kuleczki i obtaczać je parę razy w owocowym cukrze pudrze. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.



Smacznego!!!
Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

3 komentarze:

  1. Piękne są! No piękne po prostu. Fajnie tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne są, bardzo oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te trufelki. Taki puder to jest dopiero coś :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!