Jeżeli upieczemy zwykłą pietruszkę albo marchewkę odkryjemy nowy wymiar przyjemności smakowych.
Zachęcam do eksperymentowania z różnymi odmianami i dodawanymi przyprawami.
Dzisiaj zapraszam na niezwykle prostą ale przepyszną sałatkę z pieczonej marchwi której smak w niczym nie przypomina znanego nam gotowanego lub duszonego warzywa.
Na zdjęciach widać zwykłą pomarańczową oraz żółtą odmianę którą można już czasem dostać w naszych sklepach.
SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHWI Z ZIOŁOWYM VINEGRETTE
Składniki:
kilka ładnych marchewek
parę łyżek oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
parę gałązek tymianku i oregano
sos:
parę łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
parę gałązek świeżych ziół( tymianek, oregano, cząber)
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać i pokroić w talarki ok.1 cm grubości. Wsypać do naczynia do zapiekania.
Polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół.
2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec marchewkę ok. 40 minut przykrytą folia aluminiową.
10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.
3. Zrobić sos: zmiksować wszystkie składniki na gładką , aksamitną emulsję.
4. Polać gorące lub przestudzone marchewki ( bardzo dobrze smakuje na zimno!)
Smacznego!!!
Zdecydowanie moje smaki! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń