niedziela, 2 marca 2014

Sałatka z pieczonej marchwi z ziołowym winegret.


Smak i aromat znanych warzyw zdecydowanie się zmienia kiedy je pieczemy.
Jeżeli upieczemy zwykłą pietruszkę albo marchewkę odkryjemy nowy wymiar przyjemności smakowych.
Zachęcam do eksperymentowania z różnymi odmianami i dodawanymi przyprawami.

Dzisiaj zapraszam na niezwykle prostą ale przepyszną sałatkę z pieczonej marchwi której smak w niczym nie przypomina znanego nam gotowanego lub duszonego warzywa.

Na zdjęciach widać zwykłą pomarańczową oraz żółtą odmianę którą można już czasem dostać w naszych sklepach.






SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHWI Z ZIOŁOWYM VINEGRETTE

Składniki:

kilka ładnych marchewek
parę łyżek oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
parę gałązek tymianku i oregano

sos:
parę łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
parę gałązek świeżych ziół( tymianek, oregano, cząber)
sól i pieprz





Przygotowanie:

1. Marchewkę obrać i pokroić w talarki ok.1 cm grubości. Wsypać do naczynia do zapiekania.
Polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół.

2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec marchewkę ok. 40 minut przykrytą folia aluminiową.
10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.

3. Zrobić sos: zmiksować wszystkie składniki na gładką , aksamitną emulsję.

4. Polać gorące lub przestudzone marchewki ( bardzo dobrze smakuje na zimno!)

Smacznego!!!




1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!