czwartek, 6 lutego 2014

Focaccia na (prawie)smalcu.

Od długiego czasu miałam ochotę zrobić focaccię na smalcu...problem w tym że nie jadam go wcale i nie potrafiłabym chyba wrzucić połowy kostki do ciasta.
Zobaczyłam konkurs u Majany i stwierdziłam że to bardzo dobry  pretekst żeby spróbować zrobić ją z wegetariańskim smalcem" Smakowita Pajda"

Na lard focaccia jest wiele przepisów. Ja korzystałam z tego.

Uwielbiam focaccie na oliwie i byłam ciekawa czy bardzo się różnią.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie świetnie skomponowanym smakiem i tym że nie była za słona co niestety bardzo często spotyka się w wegetariańskich smalcach.

A efekt jej zastosowania był bardziej niż zadowalający...



Zapraszam więc na...

FOCCACIA NA (PRAWIE)SMALCU (LARD FOCCACIA) z rozmarynem i szczypiorkiem

Składniki:

500g mąki
opakowanie suchych drożdży
szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
łyżeczka cukru
opakowanie "Smakowitej Pajdy" z ziołami ogrodowymi
pół pęczka szczypiorku posiekanego
łyżka posiekanego rozmarynu plus parę gałązek do dekoracji





Przygotowanie:

1. Mąkę, drożdże, sól, cukier, rozmaryn i szczypiorek wymieszać w dużej misce.

2. Smalec rozpuścić na wolnym ogniu.

3.Do mąki dodać ciepłą wodę i przestudzony ,rozpuszczony smalczyk roślinny i dokładnie wyrobić ciasto.

4. Zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

5. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Wierzch focacci posmarować tłuszczem ,posypać resztą rozmarynu i odrobiną soli gruboziarnistej.

6.Piec ok.30 min w temp.200 stopni Celsjusza.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w konkursie. Focaccię bardzo lubię, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Pozdrawiam! http://pychotka23.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!