czwartek, 20 lutego 2014

Czekoladowe trufle z marcepanowym środkiem i bananową posypką.

Najbardziej lubię kiedy z potrzeby chwili i dostępnych składników uda mi się zmajstrować coś wyjątkowo dobrego.
A te trufle są WYJĄTKOWO dobre :)


 
Miałam: kawałek marcepanu, trochę suchego czekoladowego biszkopta, kawałek pozostałej po warsztatach czekolady i chipsy bananowe.
I pilną potrzebę zrobienia małego co nieco.

Efekt zaskoczył nawet mnie...



CZEKOLADOWE TRUFLE Z MARCEPANOWYM ŚRODKIEM I BANANOWĄ POSYPKĄ.

Składniki:

szklanka pokruszonego suchego kakaowego lub czekoladowego biszkopta
25g masy marcepanowej
pół opakowania chipsów bananowych
ok.100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
3-4 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

1. Czekoladę roztopić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodać do pokruszonego biszkopta i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 1h.

2. Zrobić posypkę bananową. Banany zmielić w młynku do kawy.

3. Z masy marcepanowej utoczyć kulki wielkości dużego groszku.

4. Łyżeczką nabierać porcje masy czekoladowej, rozpłaszczać lekko, włożyć w środek marcepan i skleić. Delikatnie utoczyć kulkę. Zrobić tak ze wszystkimi kulkami masy marcepanowej.

5.  Na koniec każdą kulkę obtoczyć w posypce bananowej. Uwaga! Posypka nie jest bardzo sypka i tak naprawdę to najtrudniejsza część całej pracy. Ja obtaczałam dwa razy.

6. Zostawić do schłodzenia w lodówce. Najlepiej na noc.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Lubię takie małe słodkości, muszę zrobić mam jeszcze marcepan. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe trufelki. Bardzo ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!