środa, 19 lutego 2014

Czarna fasola z mango.

Udało mi się zdobyć parę pięknych, dojrzałych mango co nie jest łatwe w naszych sklepach.
W związku z tym przerabiam je na wszystkie możliwe sposoby.

Uwielbiam mango. Od słonecznego koloru, przez zniewalający żywiczny zapach skórki przy obieraniu aż do pysznego, soczystego miąższu.

Żałuję że u nas to owoc kojarzony zwykle z deserami bo ja zdecydowanie wolę go w wersji pikantnej.



 Ta fasola jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i można ją zrobić wieczorem z myślą o zdrowej sałatce do pracy lub szkoły. Na pewno wszyscy zzielenieją z zazdrości.

CZARNA FASOLA Z MANGO

Składniki:

szklanka ugotowanej czarnej fasoli ( ale odnajdzie się w tym też czerwona)
jedno dojrzałe mango
pół pęczka kolendry lub natki pietruszki lub pół na pół ( ja preferuję kolendrę zmieszaną z natką)
szalotka lub pół cebuli, drobno posiekanej
sok z jednej limonki
sok z połówki pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól i pieprz



Przygotowanie:

1. Mango obrać i pokroić w kostkę.

2.Kolendrę posiekać.

3. Do miski wsypać ugotowaną fasolę, mango, kolendrę i posiekaną cebulę. Wymieszać.

4. Z oliwy, soku z limonki, soku z pomarańczy, soli i pieprzu zrobić sos. Polać potrawę i delikatnie przemieszać.

Smacznego!!!



1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!