niedziela, 9 lutego 2014

Burgery ciecierzycowo-soczewicowe z sosem kolendrowo-czosnkowym

Uwielbiam wegeburgery.
Lubię je nie dlatego że są modne albo z powodu filozofii żywienia.
Po prostu uważam że są mega i że wymiatają każde inne:)

Ostatnio przekonałam się do pieczonych.



Zapraszam więc na:

BURGERY CIECIERZYCOWO-SOCZEWICOWE Z SOSEM KOLENDROWO-CZOSNKOWYM
(przepis bazowy(trochę zmieniłam): " Dania Jarskie- Wielka Księga Kucharska" KONEMANN)

Składniki:

kubek soczewicy
puszka ciecierzycy(lub szklanka ugotowanej)
2 łyżki oliwy
2 cebule
pół pęczka posiekanej natki
łyżka posiekanej kolendry
2/3 kubka tartej buki + na obtoczenie
1/3 kubka kaszy manny
sól
pół łyżeczki wędzonej papryki(opcjonalnie)

na sos:

1/2 kubka kwaśnej śmietany
1/3 kubka oliwy
poł pęczka kolendry(posiekanej)
pół pęczka natki(posiekanej)
3 duże ząbki czosnku
sól



Przygotowanie:

1.Soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić.

2.Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie.

3.Cieciorkę, soczewicę, cebulę zmiksować. Dodać kaszę i tartą bułkę oraz posiekane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

4.Formować burgery, obtaczać w bułce tartej(nadmiar otrząsnąć)

5. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec ok 5-10 minut w temp.190 stopni z każdej strony(aż ładnie zbrązowieją).

6. Podawać z kolendrowo-czosnkowym sosem.



Aby zrobić śmietanę:

1. Zmiksować oliwę, kolendrę, natkę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować. Schłodzić.




Smacznego!!!


Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

2 komentarze:

  1. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się smacznie .Ostatnio nie mam smaka na mięso ,więc takie pyszne zamienniki to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!