poniedziałek, 18 lipca 2011

Na jagody !!! cz. I - Angielski krem jagodowy( blueberries curd)

Zaczynam wątpić czy krem typu curd może być niesmaczny:)
Zachęcona cytrynowym i malinowym postanowiłam pójść o krok dalej i kiedy zobaczyłam dzisiaj na straganie jagody...

Trochę zabawy miałam ze zrobieniem przecieru jagodowego:)
UWAGA!!! Lepiej zaopatrzcie się w porządną ceratę i fartuch kuchenny:)))



Przecier wyszedł w demonicznym fioletowo-czarnym kolorze.
Krem jest nieco jaśniejszy...prawdziwie jagodowy:)




Angielski krem jagodowy(blueberries curd) 

Składniki:

pół kilo jagód
pół szklanki cukru
pięć jajek
120 g masła
łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jagody przebrać i opłukać( myjcie jagody!!! jako biolog usilnie proszę o wyrobienie sobie tego nawyku).
Zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Jajka utrzeć z cukrem na biały puchaty krem.
Masło pokroić w plasterki

W większym garnku zagotować wodę.
Do mniejszego wlać przecier, jajka, wsypać mąkę ziemniaczaną .
Wszystko dokładnie wymieszać. Garnek ustawić na większym z gorącą wodą.
Dodać masło i mieszać całość cały czas.
Wraz z ogrzewaniem się masy masło się rozpuści a masa zacznie gęstnieć.


Ja po zagotowaniu podgrzewałam jeszcze (mieszając) ok. 3 minut.

Gorący krem przykryć folią spożywczą co zabezpieczy przed powstaniem nieapetycznego "kożuszka".

Smacznego!!!














8 komentarzy:

  1. chętnie bym spróbowała jak smakuje
    zaciekawiłas mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. O poszłaś na całość,w tym roku wszystkie owoce twoje:))

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym :) kolor ma niesamowity

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robiłam cytrynowy i truskawkowy curd, jagodowy jeszcze przede mną, ale się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor, super konsystencja...!
    Hmm, jaka ładna polska nazwa, od razu inaczej! :P
    :) Buźka za to! :)) :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, ale Ty czarujesz w tej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  7. ulalala.. kochaniutka!
    to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników jagód!:D

    Fajnie, że ci się udało coś wymodzić.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!