sobota, 23 lipca 2011

Odwrócona tarta z ziemniakami i tapenadą z czarnych oliwek

Czasem kręcę się po domu z poczuciem mało konkretnej acz dokuczliwej potrzeby zjedzenia czegoś dobrego.
Problem w tym że nie do końca wiem co to miałoby znaczyć...
Bo  tym "czymś dobrym" nie był ani deser malinowy którego kawałek został w lodówce...ani zupa-krem z cukinii stojąca na kuchence...ani nawet skrzętnie ukryty słoik nutelli...

No...chciałoby się tartę...ale z tym nie...z tym nie...z tym nie....ech...
no i ziemniaki też by się chciało...

Tak to sobie szło aż przypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na tartę z ziemniakami i czarnymi oliwkami w formie wariacji na temat Tarty Tatin.

I tak powstało to "coś dobrego" za czym dzisiaj tęskniłam...poczułam że trafiłam w sedno po pierwszym kęsie.



 Odwrócona tarta z ziemniakami i tapenadą z czarnych oliwek

Ciasto:
Słone ciasto półkruche

składniki:

300g mąki
100g masła
100g białego sera
2 żółtka
3 łyżki bardzo zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki soli

Przesianą mąkę posiekać z masłem za pomocą noża.
Dodać sól, sok z cytryny,żółtka,wodę i ser.
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki żeby się schłodziło(ok. 1 godziny)

Obłożenie:
Moja Tapenada z czarnych oliwek(można spokojnie zastapić taką ze słoiczka)

składniki:

szklanka czarnych oliwek bez pestek
pół pęczka natki pietruszki
1/3 szklanki oliwy
słonecznik-nasiona(ok. łyżki)
dwa duże ząbki czosnku

Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Oliwki są już słone więc ja nie solę jej dodatkowo ale jeżeli ktoś lubi bardziej słone rzeczy..nic nie stoi na przeszkodzie.

Ziemniaki:
Obrane, pokrojone na grube plastry i zrumienione na patelni na oliwie(posypałam je dodatkowo solą i pieprzem)

Przygotowanie tarty:

1.Formę wysmarować oliwą .
2.Rozłożyć na dnie zrumienione ziemniaki.
3. Posmarować tapenadą
4.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek odrobinę większy niż wielkość formy.
5.Przykryć nim ziemniaki z tapenadą mocno przyciskając i zawijajac brzegi ciasta delikatnie pod spód.
6.Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i posmarować rozmłuconym jajkiem.



7.Piec w temperaturze 210 stopni w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok.30 minut.
   Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
8.Upieczone ciasto odstawić na chwilę do przestudzenia po czym odwrócić na deskę lub talerz(trzeba to zrobić szybko i sprawnie) Najlepiej wcześniej oddzielić dla pewności boki ciasta od formy nożem.



I już.
Można pałaszować.

Przepis na ciasto półkruche pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Pikantne ciasta i ciasteczka" i jest to naprawdę dobre ciasto. Na pewno będę wykorzystywała je częściej.

Natomiast inspiracją na farsz jak się okazało był 40 numer dodatku do poradnika domowego"Biblioteka Poradnika Domowego- pomysły na dania z ziemniakami" chociaż jestem pewna że pierwotnie widziałam ten przepis  w miesięczniku "Kuchnia"



Smacznego!!!

20 komentarzy:

  1. świetny pomysł! nigdy czegoś takiego nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ładna ta tarta :) Ja mam cały słoik oliwek, po sałatce nicejskiej pozostałych, to moze popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba się skusze któregoś dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, taka inna ta tara, wygląda bardzo smacznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też czasem mam takie dni, że coś bym zjadła dobrego, ale za bardzo nie wiem co. Wówczas najlepsze przychodzą do głowy pomysły - Twoja tarta jest na to najlepszym przykładem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. W moim guście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podzielam pogląd, że niebanalna. i ciekawy pomysł na ziemniaki :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak już nie możesz tego deseru malinowego to nie jedz zostaw dla mnie,bo ja przyjadę i zjem trochę tej tarty i mam nadzieję ,że nie zjadłaś wszystkiego:)) bo nie mówiłam ci wcześniej ,że jak będziesz robić takie smakołyki to się wpraszam bez zaproszenia:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pyszna tarta! Narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupełnie nie znam smaku tapenady :(

    OdpowiedzUsuń
  11. No i masz Ci klops - mnie też dopadło łańcuszkowanie..
    Niniejszym zatem, oficjalnie i z radością, nominuję Twój blog w akcji "One Lovely Blog Award" :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to nakłute ciasto wygląda jak krakers zastanawiałam się przez chwilkę skąd takie wzięłaś ha ha ha :) lubię takie jedzenie :0 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Serdecznie zapraszam do zabawy: http://razadobrze.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html
    :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podarowałam Ci wyróżnienie :) Skopiuj ode mnie ze wpisu obrazek, wklej na blog, napisz 7 rzeczy o sobie i daj wyróżnienie następnym :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pomysł super :) same smaki, które lubię z ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo mi się widzi ta tarta i z pewnością skorzystam niebawem :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!