sobota, 9 lipca 2011

Malinianki!!!

"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.

Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.

Duszno było od malin, któreś, szepcząc, rwała,
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.

I stały się maliny narzędziem pieszczoty
Tej pierwszej, tej zdziwionej, która w całym niebie
Nie zna innych upojeń, oprócz samej siebie,
I chce się wciąż powtarzać dla własnej dziwoty.

I nie wiem, jak się stało, w którym okamgnieniu,
Żeś dotknęła mi wargą spoconego czoła,
Porwałem twoje dłonie - oddałaś w skupieniu,
 A chruśniak malinowy trwał wciąż dookoła."
                                   Bolesław Leśmian "W malinowym chruśniaku"

Maliny to owoce które mogę zjeść w każdej ilości i codziennie.



Biją na głowę truskawki...jagody i gruszki, chociaż wszystkie je lubię.

Nie wiem czy to ten smak...zapach czy wspomnienia z własnego malinowego chruśniaka sprawia że uważam je za najbardziej zmysłowe i smaczne owoce lata...tęsknię za nimi calą zimę a potem marzę o zrywaniu ich pełnymi garściami...brudzeniu sobie palcy ich sokiem i.... no po prostu są dla mnie numerem jeden:)

Wiem że teraz nadchodzi czas na jagodzianki...i pewnie wiele osób jagody wielbi ponad wszystko ale ja postanowiłam dzisiaj zrobić drożdżówki z malinami własnie...a co:)



Przepis na ciasto znalazłam na blogu Majanowe pieczenie(klik) i odnosiło się oczywiście do jagodzianek:)

Farsz zrobiłam też  tak samo tylko podmienilłam rodzaj owocu...

Malinianki( drożdżowe buleczki z malinami)

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
szczypta soli
szklanka mleka(letniego)
 jajko
1/3 kostki rozpuszczonego i przestudzonego masła( w orginale jest olej-1/4 szklanki)
pół szklanki cukru
cukier waniliowy

Farsz:
maliny(jedno opakowanie)
dwie łyżki cukru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: jedno jajko
łyżka mleka
 ewentualnie: gotowa(zamrożona wcześniej) kruszonka- ponieważ zostało mi jej trochę z ostatnich wypieków postanowiłam ją zużyć:)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać(najpierw suche składniki potem dodać jajko, mleko i masło) i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Zostawić na godzinkę żeby wyrosło.

Maliny wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części.(moje bułeczki sa dość duże i lekko podłużne).
Z każdej rozwałkowac placuszek...na środek nałożyć sporą czubatą łyżkę albo dwie owoców i zlepić dokładnie boki i końcówki tworząc "szew".
Delikatnie ułożyć bułeczki "szwem" do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 Posmarować wierzch jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
Ewentualnie posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.15-20 minut( muszą się leciutko zrumienić)

Smacznego!!!

 

16 komentarzy:

  1. Wygladaja kuszaco pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki z malinami , to proszę mi podesłać z dwie:DDD

    OdpowiedzUsuń
  3. Malinianki...nieźle to wymyśliłaś... Pewnie równie dobre, jak nie lepsze od jagodzianek...
    Dobrego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! biorę te trzy ze zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maliny uwielbiam, a w takim wydaniu, aż się prosi żeby je spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym chętnie taką bułeczkę:) Musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam maliny, najlepiej smakują te prosto z krzaczka :)
    Mam ochotę na takie buły :D

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobrażam ten zapach i ten smak. Palce lizać. Aż slinka cieknie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj wyszły ci piękne te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj sobie o takich myślałam - maliniaki pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie tu u Ciebie! Dla ciast dałbym się pokrojać, uprzednio zjadłszy owo ciasto! Tako masz mnie.

    Choć kilka razy próbowałem, to w kuchni mi średnio idzie. A nawet jak cosik wyjdzie, to estetyczne toto nie jest, więc zdjęciami nie mógłbym reklamować swoich cipaji.

    Zatem choć sobie u Ciebie pooglądam i powyobrażam ze słów smak.

    wymachy z rudawnikoweperegrynacje.blogspot.com

    rudawy

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne bułeczki na drugie śniadanie..

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm... takie bułeczki to ja bym na ciepło schrupała rano, jako pyszne śniadanko, na cudny początek dnia.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Są pięknie i tym razem adekwatne w stosunku do pory roku, hehe, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. już sama nazwa sprawiła, że mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam Twoje maliniaki!!:)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!