niedziela, 29 czerwca 2014

Pomidory pieczone z czosnkiem, tymiankiem i octem balsamicznym.

Całą zimę czekam na ten czas kiedy do pomidorów nie trzeba dodawać żadnych wymyślnych dodatków bo ich smak sam w sobie jest najlepszy na świecie.
Jem je wtedy najczęściej pod postacią sałatki skropionej oliwą i octem albo właśnie pieczone:)

Najlepiej wybierać te z dużą ilością miąższu i małą ilością pestek. Najbardziej lubię jajowate bycze serca albo pomarańczowe lekko podłużne pomidorki.



POMIDORY PIECZONE Z CZOSNKIEM, TYMIANKIEM I OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki:

10 ładnych, mięsistych pomidorów
kilka łyżek oliwy
2-3 ząbki czosnku
kilka  gałązek świeżego tymianku ( lub 1,5 łyżeczki suszonego)
sól, czarny pieprz
kilka łyżeczek octu balsamicznego



Przygotowanie:

1. Pomidory umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Ułożyć w wysmarowanej oliwą blasze lub naczyniu do zapiekania przecięciem do góry.

2. Skropić octem i oliwą.

3. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Obłożyć nim pomidory.

4. Posypać posiekanym lub suszonym tymiankiem, posolić i popieprzyć.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut w zależności od wielkości pomidorów.

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na obiad na pewno zrobię rodzince :D

    Zapraszam:
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!