sobota, 7 czerwca 2014

Dakos- wersja trochę zmieniona.


Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tej greckiej przekąsce nie byłam od razu zachwycona..
że suchar? że nasączony oliwą? i to ma być dobre?

No..to jest dobre!

Klasycznie podawana na dużych sucharach nasączonych oliwą z posiekanymi pomidorami i pokruszoną fetą...

Niestety u nas trudno dostać duże suchary...o ile nie robimy ich sami musimy zadowolić się kupnymi, też całkiem dobrymi, mniejszymi.

Warto zadbać o dobrej jakości oliwę, prawdziwą fetę i dobre, dojrzałe pomidory...również oregano, czy to suszone czy świeże powinno być dobrej jakości.
Bo jak to zwykle bywa z prostymi potrawami liczy się jakość produktów...od nich zależy smak.

Po pierwszej próbie stałam się entuzjastką tego dania:)




SKŁADNIKI:

8 sucharów
8 plastrów fety
4 pomidory
oliwa
suszone lub świeże posiekane oregano
ewentualnie: czarne oliwki, plasterki żółtej lub zielonej papryki.



PRZYGOTOWANIE:

1. Suchary nasączamy oliwą ( powinny być nasączone ale nie miękkie).

2.Na sucharach układamy plastry fety i pomidory(ewentualnie papryki i oliwek).

3.Posypujemy oregano.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!