niedziela, 29 czerwca 2014

Sałatka z ciecierzycy, pomidorków i czarnych oliwek z kuminem.

Ciecierzyca nadaje się świetnie nie tylko do humusu, burgerów albo potrawek w stylu indyjskim.
Bardzo dobrze się sprawdza również w sałatkach.

Zapraszam na kolorową i aromatyczną sałatkę z dodatkiem warzyw, przypraw i oliwek.



SAŁATKA Z CIECIERZYCY, POMIDORKÓW I CZARNYCH OLIWEK Z KUMINEM

Składniki:

szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub dobrze osączonej z puszki)
jedna czerwona albo biała cebula
pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
szklanka pomidorków koktajlowych
pół pęczka posiekanej natki pietruszki (albo kolendry)

na sos:
parę łyżek oliwy
łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżeczka utłuczonego w moździerzu kuminu




Przygotowanie:

1.W misce wymieszać ze sobą: ciecierzycę, pokrojone  na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone na połówki czarne oliwki i posiekaną natkę.

2. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę

Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Jaka kolorowa.. :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!