Ciecierzyca nadaje się świetnie nie tylko do humusu, burgerów albo potrawek w stylu indyjskim.
Bardzo dobrze się sprawdza również w sałatkach.
Zapraszam na kolorową i aromatyczną sałatkę z dodatkiem warzyw, przypraw i oliwek.
SAŁATKA Z CIECIERZYCY, POMIDORKÓW I CZARNYCH OLIWEK Z KUMINEM
Składniki:
szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub dobrze osączonej z puszki)
jedna czerwona albo biała cebula
pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
szklanka pomidorków koktajlowych
pół pęczka posiekanej natki pietruszki (albo kolendry)
na sos:
parę łyżek oliwy
łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżeczka utłuczonego w moździerzu kuminu
Przygotowanie:
1.W misce wymieszać ze sobą: ciecierzycę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone na połówki czarne oliwki i posiekaną natkę.
2. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę
Smacznego!!!
Jaka kolorowa.. :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)
OdpowiedzUsuń