Kochani, nastało lato.
Lipiec to chyba jeden z najpiękniejszych momentów jeżeli chodzi o roślinną wegetację.
Zieleń jest już nasycona ale jeszcze nie spłowiała przez słońce....wiele ziół i bylin jest w środku kwitnienia więc i wybór jadalnych kwiatów jest przeogromny.
Jechałam parę dni temu przez nasz piękny kraj i powiem wam że wiesiołek kwitnie jak szalony.
Nie można tego nie wykorzystać.
Zwykle wiesiołek kojarzy się nam z nasionami. One są głównym surowcem pozyskiwanym z tej pięknej rośliny ale mało kto wie że spore żółte kwiaty też nadają się do jedzenia.
Nie posiadają wyraźnego smaku ale są bardzo dekoracyjne.
Ja widzę je głównie w sałatkach. Wyglądają obłędnie:)
LETNIA SAŁATKA Z KWIATAMI WIESIOŁKA
Składniki:
szklanka pomidorków koktajlowych
garść roszponki
garść kwiatów wiesiołka
pół białej cukrowej cebuli
sok z połowy pomarańczy
łyżka łagodnego oleju
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu.
2. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Ułożyć na roszponce.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Posypać sałatkę.
4. Z oleju, soku z pomarańczy, soli i pieprzu zrobić sos. Polać nim sałatkę.
5. Całość udekorować kwiatami wiesiołka. Podawać od razu.
Smacznego!!!
O, jaka cudna! Kwiaty wiesiołka wyglądają prześlicznie.
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio wrzucałam je do sałatki, tylko z wiśniami :)