sobota, 21 czerwca 2014

Cieciorka w pomidorach w stylu indyskim z amchoor (sproszkowane zielone mango)

Amchoor to wysuszone i sproszkowane zielone mango bardzo często używane w kuchni indyjskiej.

Niedawno udało mi się dostać całkiem sporą paczuszkę.
Nadaje potrawom charakterystycznego kwaskowego smaku.
Można go zastąpić np. sokiem z cytryny albo puree rabarbarowym ale to już nie jest to samo :)

Można dostać je w sklepach z żywnością indyjską.

W połączeniu z przyprawami, pomidorami i ciecierzycą daje niezwykle aromatyczne danie.




CIECIORKA W POMIDORACH Z AMCHOOR

Składniki:

2 szklanki ugotowanej cieciorki (lub cieciorki z puszki)
1,5 szklanki przecieru pomidorowego (lub dwie puszki pomidorów bez skórki)

przyprawy:
łyżeczka nasion czarnej gorczycy
łyżeczka utłuczonego kuminu
pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu (lub 3-4 roztarte strączki)
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 łyżeczka amchoor
szczypta chili
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki asafetydy
skórka starta z połowy cytryny
pieprz
sól

dodatkowo olej kokosowy



Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy.

2 Dodać  chili, nasiona gorczycy i kolendry, kumin, cynamon i kardamon. Podgrzewać aż  przyprawy zaczną wydzielać silny aromat.  UWAGA! Uważać żeby nie przypalić.

3. Dodać cieciorkę, pomidory i pozostałe przyprawy.

4. Przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!