Niedawno udało mi się dostać całkiem sporą paczuszkę.
Nadaje potrawom charakterystycznego kwaskowego smaku.
Można go zastąpić np. sokiem z cytryny albo puree rabarbarowym ale to już nie jest to samo :)
Można dostać je w sklepach z żywnością indyjską.
W połączeniu z przyprawami, pomidorami i ciecierzycą daje niezwykle aromatyczne danie.
CIECIORKA W POMIDORACH Z AMCHOOR
Składniki:
2 szklanki ugotowanej cieciorki (lub cieciorki z puszki)
1,5 szklanki przecieru pomidorowego (lub dwie puszki pomidorów bez skórki)
przyprawy:
łyżeczka nasion czarnej gorczycy
łyżeczka utłuczonego kuminu
pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu (lub 3-4 roztarte strączki)
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 łyżeczka amchoor
szczypta chili
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki asafetydy
skórka starta z połowy cytryny
pieprz
sól
dodatkowo olej kokosowy
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy.
2 Dodać chili, nasiona gorczycy i kolendry, kumin, cynamon i kardamon. Podgrzewać aż przyprawy zaczną wydzielać silny aromat. UWAGA! Uważać żeby nie przypalić.
3. Dodać cieciorkę, pomidory i pozostałe przyprawy.
4. Przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut.
Smacznego!!!
Ciekawa propozycja! Lubię cieciorkę :)
OdpowiedzUsuń