Te malutkie, wielkie, okrągłe, podłużne i jajowate:)
Do faszerowania ryżem najbardziej lubię te długie. Można je potem łatwo pokroić w zgrabne plastry.
Farsz w stylu tureckim, pełen przypraw, zieleniny i orzechów jest doprawdy idealny.
Te papryki można podawać na gorąco lub na zimno W obu wersjach jest smaczny ale w każdej smakuje inaczej więc polecam spróbować obu sposobów.
PAPRYKI FASZEROWANE W STYLU TURECKIM
Składniki:
8 papryk
2 łyżki rodzynek
2 posiekane cebule
200g ryżu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub piniowych
1/2 łyżeczki cynamonu
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka posiekanej mięty
oliwa
sól,pieprz
Przygotowanie:
1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie.
2. Papryki umyj, odetnij końcówki i usuń nasiona.
3.Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj ryż, orzechy, cynamon, sól,pieprz, miętę, natkę. Wymieszaj.
Podlej wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
4.Farszem napełnij papryki. Ułóż w garnku, podlej oliwą z oliwek i wodą i duś pod przykryciem 20-30 minut aż zrobią się miękkie i leciutko się pomarszczą.
Smacznego!!!
pysznie wyglądają te papryczki :)
OdpowiedzUsuńZnam tylko węgierską wersję tej potrawy, Twoja troszkę mnie zaskoczyła, przyznaję, z powodu tych rodzynek, ale na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuń