niedziela, 8 czerwca 2014

Papryki faszerowane w stylu tureckim.

Uwielbiam faszerowane papryki. Co roku czekam aż będą mrugać do mnie na targu...piękne, dojrzałe, we wszystkich kolorach i kształtach.

Te malutkie, wielkie, okrągłe, podłużne i jajowate:)

Do faszerowania ryżem najbardziej lubię te długie. Można je potem łatwo pokroić w zgrabne plastry.

Farsz w stylu tureckim, pełen przypraw, zieleniny i orzechów jest doprawdy idealny.

Te papryki można podawać na gorąco lub na zimno W obu wersjach jest smaczny ale w każdej smakuje inaczej więc polecam spróbować obu sposobów.



PAPRYKI FASZEROWANE W STYLU TURECKIM

Składniki:

8 papryk
2 łyżki rodzynek
2 posiekane cebule
200g ryżu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub piniowych
1/2 łyżeczki cynamonu
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka posiekanej mięty
oliwa
sól,pieprz





Przygotowanie:

1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie.

2. Papryki umyj, odetnij końcówki i usuń nasiona.

3.Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj ryż, orzechy, cynamon, sól,pieprz, miętę, natkę. Wymieszaj.
Podlej wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.

4.Farszem napełnij papryki. Ułóż w garnku, podlej oliwą z oliwek i wodą i duś pod przykryciem 20-30 minut aż zrobią się miękkie i leciutko się pomarszczą.

Smacznego!!!
 


 

2 komentarze:

  1. pysznie wyglądają te papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam tylko węgierską wersję tej potrawy, Twoja troszkę mnie zaskoczyła, przyznaję, z powodu tych rodzynek, ale na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!