Czasem słyszę że ktoś nie lubi bakłażana bo jest gąbczasty i mdły.
Jest taki kiedy się go źle przyrządzi:)
Dobrze przyrządzona oberżyna rozpływa się w ustach i wprawia w błogostan.
Dzisiejsza propozycja to danie dla miłośników ostrzejszych dań i wyraźnych aromatów.
Łącząc chili, bazylię, czosnek i sos sojowy dostajemy w zamian palące smakowe niebo ;)
Tylko wygląd jest jaki jest...niestety duszony bakłażan nie należy do przystojniaków. Ale z nawiązką nadrabia wnętrzem:)
BAKŁAŻAN NA OSTRO Z BAZYLIĄ
Skłdniki:
duży bakłażan
4-5 ząbków czosnku
1 ostra papryczka chili
garść świeżej bazylii
łyżka octu balsamicznego ( lub innego)
2-3 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
1. Bakłażana umyj, pokrój na plastry i umieść na sitku. Posyp solą i odstaw na 15 min.
Sól sprawi że bakłażan nie będzie gorzki.
Po 15 minutach spłucz sól wodą i osusz plastry
2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Chili drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i chili i mieszaj chwilę. Dodaj bakłażana i smaż często mieszając aż zmięknie. (bakłażan wchłania bardzo dużo tłuszczu więc najczęściej polewam go wcześniej odrobiną oleju i mieszam aby był nim pokryty, wtedy nie potrzebuję dolewać go na patelnię)
4. Gdy bakłażan zmięknie dodaj ocet, sos sojowy, sól i pieprz. przykryj i duś na małym ogniu ok 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj czy się nie przywiera. 3 minuty przed końcem dodaj drobno posiekaną bazylię. Wymieszaj.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!