niedziela, 15 czerwca 2014

Kanapki z roślinnym twarożkiem, szczypiorkiem i kwiatami szałwi.

To nie jest skomplikowane danie.
Za to jak uroczo jeść kanapki przystrojone kwiatkami na śniadanie lub kolację:)

W tym przypadku twarożek roślinny jest zrobiony na bazie pestek słonecznika z sokiem z cytryny i czosnkiem.

A kwiaty szałwii?
Zdecydowanie polecam. Są śliczne, drobne i smakują dokładnie jak świeże listki szałwii tylko są trochę delikatniejsze więc nadają się raczej do dań na ostro, kanapek, sałatek i wszystkiego tego do czego dodalibyśmy to zioło.




KANAPKI Z TWAROŻKIEM ROŚLINNYM,SZCZYPIORKIEM I KWIATAMI SZAŁWI

Składniki:

na twarożek roślinny:
szklanka ziaren słonecznika,
sok z połowy cytryny,
dwa, trzy ząbki czosnku,
pieprz,sól

dodatkowo:
4 kromki ulubionego chleba
garść posiekanego szczypiorku
garść kwiatów szałwii



Przygotowanie:

1. Namaczamy ziarna słonecznika w zimnej wodzie na ok 4 godziny. Odcedzamy.Dodajemy sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Blendujemy.

2. Kromki smarujemy twarożkiem, posypujemy szczypiorkiem i kwiatami szałwii.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Twarożek ze szczypiorkiem, czyli kwintesencja lekkiego wiosennego śniadania!
    Kwiaty szałwii z własnej hodowli?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! I smarowidło i kwiatowa wkładka :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!