To nie jest skomplikowane danie.
Za to jak uroczo jeść kanapki przystrojone kwiatkami na śniadanie lub kolację:)
W tym przypadku twarożek roślinny jest zrobiony na bazie pestek słonecznika z sokiem z cytryny i czosnkiem.
A kwiaty szałwii?
Zdecydowanie polecam. Są śliczne, drobne i smakują dokładnie jak świeże listki szałwii tylko są trochę delikatniejsze więc nadają się raczej do dań na ostro, kanapek, sałatek i wszystkiego tego do czego dodalibyśmy to zioło.
KANAPKI Z TWAROŻKIEM ROŚLINNYM,SZCZYPIORKIEM I KWIATAMI SZAŁWI
Składniki:
na twarożek roślinny:
szklanka ziaren słonecznika,
sok z połowy cytryny,
dwa, trzy ząbki czosnku,
pieprz,sól
dodatkowo:
4 kromki ulubionego chleba
garść posiekanego szczypiorku
garść kwiatów szałwii
Przygotowanie:
1. Namaczamy ziarna słonecznika w zimnej wodzie na ok 4 godziny. Odcedzamy.Dodajemy sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Blendujemy.
2. Kromki smarujemy twarożkiem, posypujemy szczypiorkiem i kwiatami szałwii.
Smacznego!!!
Twarożek ze szczypiorkiem, czyli kwintesencja lekkiego wiosennego śniadania!
OdpowiedzUsuńKwiaty szałwii z własnej hodowli?
Wspaniałe! I smarowidło i kwiatowa wkładka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!