niedziela, 6 lipca 2014

Morele pieczone z lawendą i tymiankiem.

Parę dni temu zajrzałam na  jeden z ulubionych blogów. Do KUCHARNI ..a tam patrzą na mnie piękne zapiekane morele w towarzystwie panna cotty .

Uśmiałam się bardzo bo parę godzin wcześniej włożyłam do koszyka kilkanaście moreli ,szczerze mówiąc, nie wiadomo po co...
Ale po obejrzeniu przepisu...wiedziałam  że tak miało być:)

Wymyśliłam sobie pomarańczowy obiad.

Więc do tego samego koszyka trafiły też pomarańczowe, podłużne pomidorki.
Było przepysznie:)



MORELE PIECZONE Z LAWENDĄ I TYMIANKIEM

Składniki:
Ładne, dojrzałe morele. Ilość dowolna:)
cukier trzcinowy
syrop klonowy
świeże lub suszone kwiaty lawendy
świeże lub suszone listki tymianku



Przygotowanie:

1. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę

2. Poukładać przecięciem do góry na blasze do pieczenia.

3. Polać każdą połówkę łyżeczką syropu klonowego i posypać cukrem trzcinowym.

3. Posypać delikatnie kwiatami lawendy i tymiankiem.

4. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Smacznego!!!

Można podawać solo, z bitą śmietaną (np. kokosową ) albo w połączeniu z innym deserem


1 komentarz:

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!