środa, 2 kwietnia 2014

Zielona sałatka z bulguru i ogórka

Bardzo lubię bulgur.
To kasza uzyskiwana z pszenicy durum. Jest pożywna, niezbyt kaloryczna, zdrowa.
Można kupić ją w wersji drobno, średnio albo gruboziarnistej i to właśnie jej grubą wersję lubię najbardziej.
Ku memu zadowoleniu coraz częściej można ja dostać w sklepach i supermarketach i nie trzeba już wyszukiwać jej pracochłonnie wśród sklepów tureckich:)



Świetna do zapiekanek, pilawów, sałatek.
W zależności do czego chcemy jej użyć można wsypać ją do zupy i gotować parę minut, zalać wrzątkiem na 10 minut i potem zapiec w piekarniku z warzywami albo zalać gorącym bulionem (np. warzywnym) i odstawić na ok.20 minut a następnie przygotować sałatkę.

Dzisiaj zaproponuję sałatkę w wiosennym zielonym kolorze:)
Gram ostatnio w zielone!



SAŁATKA Z BULGURU I OGÓRKA

Składniki:

szklanka grubego bulguru
półtorej szklanki bulionu warzywnego
jeden duży ogórek
pół pęczka koperku

sos: parę łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz ziołowy i sól do smaku, pół łyżeczki mielonego kuminu



Przygotowanie:

1. W dużej misce zalać bulgur gorącym bulionem 2 cm nad poziom kaszy i zostawić do nasiąknięcia na 20-30 minut.

2. Ogórek umyć, obrać i pokroić z półplasterki lub kostkę.

3. Koperek posiekać.

4. Składniki sosu dokładnie wymieszać.

5. Miękki bulgur przemieszać widelcem, dodać ogórek, koperek i sos i dokładnie połączyć.

Smacznego!!!

br /> Zielono mi, idzie wiosna

1 komentarz:

  1. Sałatka bardzo pysznie wygląda :) Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!