Bardzo lubię bulgur.
To kasza uzyskiwana z pszenicy durum. Jest pożywna, niezbyt kaloryczna, zdrowa.
Można kupić ją w wersji drobno, średnio albo gruboziarnistej i to właśnie jej grubą wersję lubię najbardziej.
Ku memu zadowoleniu coraz częściej można ja dostać w sklepach i supermarketach i nie trzeba już wyszukiwać jej pracochłonnie wśród sklepów tureckich:)
Świetna do zapiekanek, pilawów, sałatek.
W zależności do czego chcemy jej użyć można wsypać ją do zupy i gotować parę minut, zalać wrzątkiem na 10 minut i potem zapiec w piekarniku z warzywami albo zalać gorącym bulionem (np. warzywnym) i odstawić na ok.20 minut a następnie przygotować sałatkę.
Dzisiaj zaproponuję sałatkę w wiosennym zielonym kolorze:)
Gram ostatnio w zielone!
SAŁATKA Z BULGURU I OGÓRKA
Składniki:
szklanka grubego bulguru
półtorej szklanki bulionu warzywnego
jeden duży ogórek
pół pęczka koperku
sos: parę łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz ziołowy i sól do smaku, pół łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie:
1. W dużej misce zalać bulgur gorącym bulionem 2 cm nad poziom kaszy i zostawić do nasiąknięcia na 20-30 minut.
2. Ogórek umyć, obrać i pokroić z półplasterki lub kostkę.
3. Koperek posiekać.
4. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
5. Miękki bulgur przemieszać widelcem, dodać ogórek, koperek i sos i dokładnie połączyć.
Smacznego!!!
br />
Sałatka bardzo pysznie wygląda :) Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń