niedziela, 13 kwietnia 2014

Marynowane kwiaty magnoli.

Chciałam zrobić je już w zeszłym roku ale sezon na kwiaty magnolii jest krótki i przegapiłam go okrutnie.
W tym roku trzymałam już rękę na pulsie:)

Przepis  znalazłam na blogu Gosi KLIK i wydał mi się tak intrygujący że na nic zdały się ostrzeżenia że marynowane magnolie są baaardzo dziwne w smaku:)

No wiec to prawda...są bardzo dziwne w smaku....ale nie odpychające.
Na pewno wymyślę do czego ich użyć:) Uważam że w życiu trzeba próbować jak największej ilości rzeczy:)
I to jedna z nich.

Najbardziej nadają się do marynowania płatki magnolii nagiej i japońskiej ale ja zamarynowałam magnolię pośrednią. Taka rośnie u nas w ogrodzie:)

 
 


MARYNOWANE KWIATY MAGNOLII

Składniki:

świeże płatki magnolii
ocet (1,5 szkl.)
cukier (1szkl)
łyżeczka soli



Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone płatki magnolii przełóż do słoika i zasyp solą.

2. Ocet i cukier zagotuj aż cukier się rozpuści i przestudź.

3. przestudzoną zalewą zalej magnolie i zakręć słoik. Odczekaj minimum kilka dni.

Smacznego eksperymentowania!

1 komentarz:

  1. Ha! Bosko :) Przeszłaś kolejny stopień wtajemniczenia czarownic ;)

    Ja dodałam do sałaty i do spaghetti.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!