Połączenie cytryny i szafranu bardzo odpowiada moim upodobaniom smakowym.
Do tego jeszcze cytrynowy lukier z nutką alkoholu...ideał:)
Bazowałam na TYM PRZEPISIE ale zmieniłam go na moje potrzeby.
Polecam zresztą cały blog (KLIK ) jeden z moich ulubionych:)
SZARANOWO -CYTRYNOWA BABKA DROŻDZOWA
Składniki:
400g mąki pszennej
300 ml letniego mleka roślinnego ( ja użyłam sojowego)
30-40g świeżych drożdży
150g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa
100g roztopionego masła roślinnego
łyżeczka soli
szczypta szafranu
na lukier...
sok z cytryny, łyżeczka wódki, cukier puder
Przygotowanie:
1. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy aż zaczną się "burzyć" (ok. 20 minut) (można też użyć suchych drożdży-1 op, wtedy wsypujemy je razem z innymi składnikami bezpośrednio do mąki)
2. W reszcie mleka rozpuszczony szafran.
3. Masło roślinne roztapiamy i przestudzamy.
4. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, skórkę z cytryny, cytrynę kandyzowaną i dodajemy zaczyn, mleko szafranem, sól i masło.
Dokładnie wyrabiamy( minimum 15 minut) aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka albo mąki.
4. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przekładamy do natłuszczonej formy i znowu zostawiamy żeby wyrosło ( w zależności od temp. ok. 40-60 minut)
5. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. w przypadku gdyby wierzch babki zbyt się rumienił możemy pod koniec pieczenia przykryć ją folią aluminiową.
Smacznego!!!!
Jaka udana baba, okazała, elegancka
OdpowiedzUsuńPrzepiękna baba!
OdpowiedzUsuń