Przyszła wiosna.
Naokoło pięknie,zielono i lekko.
Niedługo pojawią się pierwsze wyczekiwane owoce: truskawki.,maliny,czereśnie...
A póki co musimy uzbroić się w cierpliwość i zadowolić tymi dostępnymi w sklepach...często egzotycznymi.
Nie zawsze wiemy co z nimi zrobić...trochę nas czasem onieśmielają...przydałby się chociaż mały przewodnik.
Nic prostszego:)
Weźcie udział w KONKURSIE:)
Do wygrania książka-przewodnik po egzotycznych owocach i warzywach :)
Od karczocha, przez kaki, gujawę ,mango, pepino aż po trzcinę cukrową.
Ponad 50 gatunków.
Zawiera krótkie informacje o historii, występowaniu, o tym jak kupować i przygotowywać.
Przy każdym gatunku znajdziecie też 2-3 przepisy na potrawy z jego udziałem:)
To co?
Zachęceni?
Co zrobić żeby wygrać?
1. Polubić mój funpage na facebooku- TUTAJ
2. W komentarzu pod postem odpowiedzieć na pytanie: JAKI EGZOTYCZNY OWOC LUBICIE NAJBARDZIEJ I DLACZEGO?
Wśród odpowiedzi wybiorę jedną która najbardziej mi się spodoba :)
Konkurs trwa od dzisiaj ( 03.04.) do 24.04 (czwartek) w piątek 25.04 podam wyniki:)
Uwaga!!! Pokrywam koszty wysyłki ale tylko na terenie Polski.
Powodzenia!!!
A na zachętę mój ulubiony egzotyczny owoc: mango.
Nie ma nic piękniejszego od żywicznego zapachu obieranej skórki i aromatycznego, słonecznego miąższu.
Zapraszam więc na lekką sałatkę:)
SAŁATKA Z MANGO I OGÓRKA "ALBO-ALBO"
Składniki:
1 dojrzałe mango
1 spory ogórek
parę gałązek: kolendry albo mięty ( tu kryje się nasze albo-albo : wybierając kolendrę nadamy sałatce meksykańskiej nuty, jeżeli zaś postawimy na miętę nabierze bardziej orientalnego charakteru:)
Kierujcie się swoimi upodobaniami.
sól, czarny mielony pieprz
ewentualnie parę kropli soku z cytryny lub oliwy
Przygotowanie:
1. Mango obieramy, ostrożnie odcinamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę.
2. Ogórek obieramy i również kroimy w kostkę.
3.Miętę lub kolendrę siekamy.
4. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ewentualnie skrapiamy sokiem z cytryny lub oliwą.
Smacznego!!!
JAKI EGZOTYCZNY OWOC LUBICIE NAJBARDZIEJ I DLACZEGO?
OdpowiedzUsuńJa osobiście najbardziej lubię mango!Jest pyszne i soczyste. Idealnie komponuje się na wytrawnie jak i na słodko, a najlepiej - moim zdaniem - z kokosem! Ubóstwiam to połączenie ;)
Ja też najbardziej lubię mango. Ma niepowtarzalny aromat, jest słodkie i soczyste, rozpływa się w ustach. Dziś miałam na deser budyń z mango i kaszy jaglanej :-) W domu zazwyczaj ja obieram i kroję mango, więc zostaje mi jeszcze przyjemność objedzenia pestki :-)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że będę oryginalna, a to już trzecia odpowiedź, że mango :)
OdpowiedzUsuńMnie mango kojarzy się bardzo erotycznie ;) kilka lat temu czytałam książkę, w której dokładnie opisano niekonwencjonalne użycie tegoż owocu ;)
a ja najbardziej lubię Persymonę zwana również Kaki i Szaronem :) a czemu??? za jej wszechstronność, za delikatny, słodki smaki, za bogactwo witamin i wapnia w niej zawartych. Smaczna na świeżo, sama w sobie, przerobiona na mus, jako dodatek do owsianki, jako konfitura, jak element cudownego chutneya nawet do mięs czy ryb, no i pieknie sama się żeluje więc jest idealna jako element diety w stylu RAW. Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńNominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji:
http://mojekulinarnewariacje.blogspot.gr/2014/04/liebster-blog-award-2014.html#more
Najbardziej lubię opuncję figową. Owoce są słodkie i bardzo soczyste, zawierają witaminę C, fosfor oraz wapń. Można przygotować z nich pyszne przetwory i galaretki. Dla mnie nie ma bardziej egzotycznego owocu.
OdpowiedzUsuńDla mnie .. hmm... chyba smoczy owoc! nie dość, że wygląda mega ciekawie to i też tak smakuje ;) Pitaja ma łagodny smak.. lekko przypomina agrest lub może kiwi... często dodaje ją własnie do sałatek! :)
OdpowiedzUsuń