niedziela, 6 kwietnia 2014

Pasta z czosnku niedźwiedziego i słonecznika

Na początek przypominam o KONKURSIE. Do wygrania ciekawa książka. Zasady łatwe, czasu jest jeszcze trochę więc polecam zerknąć i wziąć udział (KLIK,KLIK )
Mam nadzieję że będzie to udane przedsięwzięcie bo to mój pierwszy konkurs z nagrodą:)

Czosnek niedźwiedzi( Allium ursinum L.) poznałam lata temu kiedy byłam na studiach. Od razu zakochałam się w tym pięknym gatunku:)
To roślina z podrodziny czosnkowych o dużych zielonych liściach pachnących ,jak sama nazwa wskazuje, czosnkiem.
Zawiera sporo witaminy C , ma działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi.
I co najważniejsze z kuchennego punktu widzenia: jest bardzo smaczna.
Rośnie dziko w Polsce ale jest objęta ochroną częściową więc najlepiej nie zbierać jej z dzikich stanowisk ale uprawiać w ogródku.

Ja swój piękny bukiet dostałam dzięki uprzejmości Anny Marii z bloga KUCHARNIA
Dziękuję Ci Aniu z całego serca:)

Długo zastanawiałam się jak spożytkować ten dar.
Na pierwszy ogień poszła najprostsza i najpyszniejsza pasta : ze słonecznika :)



PASTA Z CZOSNKU NIEDWIEDZIEGO I SŁONECZNIKA

Składniki:

szklanka ziaren słonecznika
spora garść liści czosnku niedźwiedziego
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

 
 


Przygotowanie:

1. Słonecznik opłukać i namoczyć w wodzie na parę godzin (może być na noc)

2.Liście czosnku umyć i posiekać.

3. Namoczony słonecznik, posiekane liście, oliwę, sok z cytryny zmiksować blenderem na pastę.
Jeżeli chcemy gładszą pastę blendujemy dłużej (uwaga, robimy przerwy żeby blender się nie przegrzał)

4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Prawda że łatwe?

A jaki ma wspaniały kolor, aromat i smak!

Sezon w pełni więc korzystajmy:)

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, wypróbuję. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Mam suszony, a dzie można kupić świży czosnek niedźwiedzi?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaje jeszcze orzeszki pini i ser parmezan,wkladam do malutkich sloiczkow,zalewam jeszcze odrobina oleju z oliwek.Zakrecam zawijam w folie aluminiowa i wkladam do lodowki i mam na cala zime.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy czosnek, suszę, mrożę a w tym roku zrobiłam pesto z Twojego przepisu.Wyszło fajne ale chyba za-pasteryzuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiamy czosnek, suszę, mrożę a w tym roku zrobiłam pesto z Twojego przepisu.Wyszło fajne ale chyba za-pasteryzuję.

    OdpowiedzUsuń

Zawsze mi cieplej na sercu kiedy zostawisz komentarz:) Za każdy dziękuję!Pozdrawiam!