Jakiś czas temu zostałam obdarowana przez Anię razową kaszą manną.
Nigdy wcześniej jej nie jadłam ale zakochałam się od pierwszego posmakowania.
Lekko orzechowa i słodkawa.
Jeżeli się na nią natkniecie koniecznie kupcie i sprawdźcie czy i wam tak zasmakuje:)
Ostatnio postanowiłam połączyć ją z moim ukochanym owocem i ulubioną korzenną przyprawą.
Efekt jest bardzo udany:)
Jeżeli nie macie razowej w zupełności wystarczy zwykła.
PUDDING Z RAZOWEJ KASZY MANNY Z MANGO I KARDAMONEM
Składniki:
2/3 szklanki kaszy manny (najlepiej razowej)
jedno dojrzałe mango
pół szklanki cukru (lub mniej)
3-4 strączki kardamonu
ciepła woda lub mleko roślinne
Przygotowanie:
1.Mango obierz, usuń pestkę i zmiksuj miąższ.
2. Strączki kardamonu przekrój i usuń nasionka. Rozgnieć nasionka w moździerzu.
3. Na suchej patelni podpraż krótko kaszkę, dodaj cukier i kardamon, wymieszaj.
4. Zmniejsz ogień, dodaj pulpę z mango, wymieszaj jeszcze raz.
5. Stopniowo, cały czas mieszając dodawaj wodę/mleko roślinne aż kaszka osiągnie pożądaną konsystencję.
Ja lubię zwartą kaszkę więc dodaję ok 1 szklanki wody.
6. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu z musem z mango albo sosem czekoladowym:)
Smacznego!!!
świetny pomysl ;)
OdpowiedzUsuń