Kiedy nie mam czasu na wymyślny chleb a mam ochotę na domowe pieczywo wybieram focaccię.
A skoro rozpoczął się sezon na czosnek niedźwiedzi to dodatek został już określony:)
To bardzo łatwy i smaczny wypiek. Daje duże pole do popisu jeżeli chodzi o dodatki i podawanie.
No to zaczynamy:)
FOCACCIA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Składniki:
500g mąki
torebka drożdży liofilizowanych
łyżeczka soli
4-5 łyżek oliwy
duża garść liści czosnku niedźwiedziego
świeżo mielony czarny pieprz
ok. 1 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Czosnek posiekać.
2. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i drożdżami. Dodać posiekane liście czosnku.
3. Powoli zacząć dodawać wodę i zagniatać aż powstanie miękkie elastyczne ciasto ( ewentualnie dodać więcej mąki lub wody)
4.Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. ( aż podwoi swoja objętość)
5.Przełożyć do wysmarowanej oliwą formy, posmarować oliwą i ew. oprószyć solą.
Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 30 minut aż delikatnie się zrumieni.
Smacznego!
PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE!!!
Bardzo łatwy i przyjemny. Do wygrania książka...więcej info TUTAJ
oj to jest na pewno pyszne:) jeszcze do tego dobra oliwa i pelna rozpusta:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Czosnek niedźwiedzi bardzo polubiłam :)
OdpowiedzUsuńHa! Mam czosnek niedźwiedzi w zamrażarce - zrobie sobię wiosenną focaccie :D ps. nadal nie włączyłaś opcji na komórkę
OdpowiedzUsuń